БАЊА ЛУКА, 11. мај – Предсједник Градског одбора ДЕМОС-а у Бањалуци и шеф Одјељења за просторно уређење у Градској управи Слободан Станаревић говорио је  за портал banjaluka.net о актуелним политичким и друштвеним питањима.

На почетку интервјуа, он се осврнуо на функционисање бањалучког одбора ДЕМОС-а током кризе због епидемије корона вируса.

“Градски одбор ДЕМОС-а, као и све, функционисао је веома тешко, без директних контаката, од мјесних одбора до самог Предсједништва. Kомуникација се углавном одвијала преко телефона, па нам сада ублажавање ових мјера дође као бар дјелимична олакшица у остваривању било каквог непосредног контакта”, каже Станаревић.

Иако се појам друштвене одговорности углавном везује за пословну сферу, може ли се таква димензија, у изазовним периодима попут овог, очекивати и од политичких странака?

Што се тиче друштвене одговорности, наравно да мора бити на највећем нивоу. Све странке треба да предњаче у томе, а поготово из власти, јер је на њима највећа одговорност за сваки аспект друштва и дешавања.

Поједини медији су вам приписивали амбицију да преузмете функцију предсједника ДЕМОС-а на републичком нивоу. У каквим сте односима са Недељком Чубриловићем и шта је реалност, с вашег становишта, када је о томе ријеч?

Чубриловић је творац ДЕМОС-а и од њега треба учити, слушати, памтити. За мене је г. Чубриловић институција и тако ће бити док се бавим политиком. Наши односи су изванредни. Што се тиче озбиљне политичке приче, дјелујемо као отац и син, мада ја имам мало другачији стил од њега, али суштина је иста. Што се тиче опуштене приче, ту смо као другари и врло добро се разумијемо. Kад Чубриловић одлучи да се повуче, ја сигурно нећу бити кандидат за то мјесто, јер политика се живи, а ја не осјећам то као приоритет.

Појављивале су се и тврдње да сте отворени за могућност повратка у ДНС. Шта мислите о таквим теоријама?

Направити своју странку, проћи кроз период стварања ДЕМОС-а и онда отићи у било коју странку – по мени, то може да уради само луд човјек. У свим партијама имам пријатеље, па и у ДНС-у, тако да ће на томе остати. ДЕМОС је моја прича, а остале – нека, хвала.

Сада је већ извјесно да локални избори неће бити одгођени и да ће се одржати 4. октобра. Да ли ће бањалучки одбор ДЕМОС-а чекати да се стабилизује здравствена ситуација у граду или ће ускоро почети са припремама за кампању? Имате ли у овом моменту искристалисана кадровска рјешења за листу кандидата за одборнике?

Избори у октобру су први и најважнији тест за моју странку. Чекамо још попуштање мјера, да бар одржимо Предсједништво, да можемо разговарати о кандидатима за листу, политикама које ћемо заступати и начину кампање који ћемо радити. Циљ је да останемо друга странка, а кандидати који буду на листи то ће и потврдити. За мене ће све испод 10.000 гласова бити лош резултат. Моје убјеђење је да ми за четири године треба да имамо кандидата за градоначелника, па сада кампању на томе и постављамо.

Kолико је утемељен утисак да је политички простор који на градском нивоу заузимају коалициони партнери СНСД-а захватио интензиван процес уситњавања и да би се, због све већег броја странака које претендују на исто или слично гласачко тијело, то могло неповољно одразити на њихове резултате?

У праву сте да низ политичких субјеката у коалицији има слично бирачко тијело. СНСД има кандидата за градоначелника и ту су у старту у великој предности над нама осталим. Међутим, локални избори много зависе од кандидата на листи, који за нас из мањих странака чине 90 одсто резултата, тако да ће онај ко направи добру листу имати и добар резултат. Неке ствари су логичне – да ће мој Стојко, наравно, гласати за мене, иако је „црвени“ 20 година, а таквих има у свим странкама.

Kако ће на домете ДЕМОС-а утицати „гужва на терену“ у предстојећој вишестраначкој утакмици?

ДЕМОС обожава гужву на терену, јер је навикао на тврду игру у дуелу.

Одјељење за просторно уређење у бањалучкој Градској управи, на чијем сте челу, на почетку ове године имало је рекордне приходе. Да ли је стагнација која је захватила многе сфере друштва током епидемије зауставила тај раст? На који начин је, када се створе услови, могућа консолидација у овом домену?

Одјељење којим руководим у овом мандату “разбило” је са приходима и за град укупно прикупило преко 50 милиона KМ. Наравно да је корона то „закочила“, али ја сам оптимиста и сматрам да неће бити већег пада, јер видим у припреми већи број објеката, од тога пар капиталних, са преко 10.000 квадрата. Kупци станова су се вјероватно мало препали, али нормализација живота вратиће и тај елемент развоја града на мјесто којем је био, јер, ко мора, тај ће купити, а ко има уштеђевину боји се инфлације, па је најсигурније купити некретнину, а у нашем граду станови ће увијек бити на цијени. Ако било шта запне у реализацији развоја града, Градска управа ће реаговати паметно и одмах, јер смо спремни на све.