БАЊАЛУKА, 16. август – Предсједник Демократског савеза (ДЕМОС) Недељко Чубриловић изјавио је да странка на предстојећим локалним изборима очекује резултат који ће омогућити да активно учествује у скупштинским већинама.

“Резултат нашег рада у протеклом периоду је чињеница да учествујемо у великом броју локалних заједница, са кандидатима за начелнике и одборнике. Очекујемо да у свакој општини, у сваком граду, будемо парламентарна странка, да имамо бар једног одборника и да учествујемо у креирању будућности сваке локалне заједнице”, нагласио је Чубриловић.

На промоцији слогана и поруке ДЕМОС-а за предстојеће изборе “Без дилеме – Српска прије свега”, Чубриловић је истакао да су за ДЕМОС ови избори историјски, самим тим јер су први, од њеног формирања, те додао да програм странке својствен политичкој опцији у којој су оснивачи дјеловали до тада.

“Радује ме чињеница да имамо велики број младих, те људи који до сада нису били политички ангажовани, а остварени су професионално. Надам се да ће бити тако успјешни и у овој политичкој опцији, на позицијама на које их буде предложила странка или на којима освоје мандате”, рекао је предсједник ДЕМОС-а.

Према његовим ријечима, кандидати ДЕМОС-а ће имати пуну подршку руководства странке, отворено поље дјеловања, без пресудног утицаја на њихове циљеве.

Замјеник предсједника ДЕМОС-а Споменка Стевановић рекла је да је странка основана из жеље да се њени чланови баве политиком по којој су били и остали препознатљиви, а сада су оснажени идејом и енергијом новог чланства и младих људи.

“Сваки избори су важни за странке, али и за грађане. За ДЕМОС као политичку партију ови избори су веома важни и због тога смо одговорно приступали при формирању одборничких листа, јер су оне огледало сваке странке”, истакла је она.

Према њеним ријечима, одборничке листе у свим локалним заједницама су веома квалитетне, на њиховом челу су препознатљиви и најјачи људи из својих средина, укључујући и потпредсједнике странке.

“На ове изборе ДЕМОС излази чиста образа, сигурно је да се има чиме и похвалити, да имамо шта рећи, јер иза нас стоје резултати и на политичком, друштвеном и сваком другом плану. Ми смо као странка окренути садашњости и будућности”, нагласила је Стевановићева.

Она је истакла да ће ДЕМОС у кампањи понашати фер, коректно и поштено, како се и иначе понаша, те додала да ће странка увијек бити дио рјешења проблема грађана.

“Очекујем да ће и кампања и избори проћи у фер и поштеној атмосфери и да ће укупни резултати избора бити резултат воље грађана, а да ће ДЕМОС направити добар изборни резултат, односно да ћемо задобити значајан број гласова грађана, што ћемо у нредном периоду и оправдати”, рекла је Стевановићева.

Шеф Главног изборног штаба ДЕМОС-а Боран Босанчић рекао је да ДЕМОС излази на изборе у 55 локалних заједница у Републици Српској, од тога у 48 наступа самостално, а у седам учествује заједно са другим политичким партијама у оквиру коалиција.

“Имамо пет кандидата за начелнике општина, Петровац/Дринић, Kрупа на Уни, Kотор Варош, Шековићи и Чајниче. Укупан број кандидата који ће да брани боје ДЕМОСА је 1.068 кандидата, што представља значајан број”, истакао је он.

Он је навео да у Бањалуци, Требињу и Љубињу ДЕМОС иде у коалицији са СНСД-ом, те да ДЕМОС на листама има 42 одсто жена и нешто више од 30 одсто младих, те да је циљ странке да на локалним изборима има најмање 70 одборника у скупштинама општина и градова.

Носилац Одборничке листе ДЕМОС-а за бањалучку Градску скупштину Слободан Станаревић рекао је да ова листа има 10 младих кандидата, а да је 50 одсто кандидата приватни предузетници.

“Ми смо и сада друга странка у Бањалуци, са шест одборника и не прихватам да друга странка не останемо ни после избора. Наш циљ је да освојимо више од 10.000 гласова”, истакао је он.

Kандидат ДЕМОС-а за начелника Шековића Миладин Лазић рекао је да млади у странци нису само флоскула политичких функционера, већ реалност и будућност ове странке, али и Републике Српске.

“Ми у Шековићима излазимо са јасним програмом и визијом развоја ове локалне заједнице, као мјеста у коме млади имају перспективу, тако да сам убијеђен у нашу побједу”, додао је он.