СОКОЛАЦ, 04. октобра – Вођен жељом да унаприједи квалитет живота свих суграђана, допринесе општој добробити локалне заједнице и изградњи позитивног имиџа Сокоца, предсједник ОО ДЕМОС Соколац Вељко Боровина покренуо је пројекат уређења спољашњег простора око ЈЗУ „Др Љубомир Ћеранић“ и уређења зграде Хитне помоћи.

“За разлику од великог броја политичара и функционера, већи дио популације нема могућност одласка у Сарајево или Београд на љекарски преглед, што значи да хтјели-не хтјели морају користити услуге локалних здравствених установа. Сувишно је и наглашавати значај Службе хитне медицинске помоћи у збрињавању ургентних стања и упућивању на даље лијечење. Недопустива је чињеница да је протекло више од пет деценија, а да се припадници власти нису удостојили макар да санирају оштећења у кругу комплекса ЈЗУ, а камоли унаприједе стварне услове“, изјавио је Боровина.

На његову иницијативу прикупљена су знатна финансијска средства и радови су отпочели 8. септембра 2023. године.

У првој фази радова завршено је уређење унутрашњег и спољашњег изгледа зграде Хитне помоћи, у чему су заједно са радницима Дома здравља учествовали чланови и активисти ОО ДЕМОС Соколац.

Kомплетан простор је очишћен споља и изнутра, изведени молерски и фасадерски радови, а безбиједност пацијената и медицинског особља подигнута на виши ниво постављањем видео надзора и расвјете.

Општински одбор ДЕМОС Соколац обезбиједио је донацијом и два електрична медицинска кревета за службу Хитне помоћи.

Након тога извршена је поправка и фарбање ограде и капије на дворишту комплекса Јавне здравствене установе, а стављен је у функцији и противпожарни пут.

У другој фази радова направљене су стазе за кретање пјешака, постављени ивичњаци, и асфалтиран простор око објеката ЈЗУ са очуваним зеленим површинама.

Сада ЈЗУ „Др Љубомир Ћеранић“ има уређен прилаз и паркинг што је значајно за цјелокупно грађанство, а нарочито наше старије суграђане, мајке са малом дјецом, као и све оне који имају потешкоће у кретању.

„Народ је најважнији елемент постојања државе, и држава постоји управо због народа, а не народ због државе. Самим тим, обавеза свих носилаца власти је да константно унапређују услове живота свих грађана, без обзира на страначку припадност, нарочито оне услове живота који се односе на основна права сваког човјека – као што је право на примарну здравствену заштиту. Није могуће водити друштвено одговорну политику, а игнорисати базичне потребе сваког појединца. Сви смо ми дио и важна карика заједнице, што је ОО ДЕМОС Соколац и доказао реализацијом пројекта уређења ЈЗУ „Др Љубомир Ћеранић“. Удруженим напорима и заједничким радом омогућили смо да ЈЗУ засија у новом, љепшем облику и добије функционалнију сврху у интересу свих грађана,“ рекао је предсједник ОО ДЕМОС Соколац Вељко Боровина.

Адаптацијом соколачке здравствене установе створени су бољи услови за све кориснике услуга примарне здравствене заштите овог подручја, али и бољи услови за рад медицинског особља.

Општински одбор ДЕМОС Соколац захвалио је свима који су учествовали у извођењу адаптације ЈЗУ, члановима, активистима и симпатизерима ДЕМОС-а, Активу жена, запосленима у Дому здравља и Служби хитне помоћи, предузећу „Романијапутеви“ А.Д., Министарству саобраћаја и веза РС, и свима који су допринијели остварењу овог подухвата, било својим радом било донацијом финансијских и других средстава.

Посебно се захвалио РТРС-у, СРНИ и осталим медијским кућама које су својим извјештавањем и репортажама, такође, пружили подршку реализацији једног важног пројекта.

„ОО ДЕМОС Соколац ће наставити са улагањима и извођењем активности од општег друштвеног значаја јер је добробит цијеле заједнице и свих њених чланова вриједносни компас према коме се оријентишемо и управљамо у свим нашим дјеловањима“, додао је Боровина.

СЛОЖНО, ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ СОКОЦА, ЗА ЉЕПШИ И БОЉИ СОКОЛАЦ!

Давне 1947. и 1948. године, по завршетку Другог свјетског рата, саграђена је данашња стара зграда Дома здравља, а градили су је њемачки заробљеници.

Доктори су повремено долазили из већих градских центара, а први стално запослени доктор и директор здравствене станице Соколац био је легендарни и вољени др Млађан Ђурђић.

Управо он је покренуо изградњу садашње зграде Хитне медицинске помоћи, а недуго након тога отпочела је и изградња нове, велике зграде која је била неопходна да би дотадашња здравствена станица добила статус Дома здравља.

1971. године уређен је парк Дома здравља, асфалтиран круг, постављена фонтана и нове клупе, а свечано отварање одржано је 27. јула 1972. године.

Од тог тренутка прошло је више од 50 година, и више десетина хиљада пацијената кроз круг установе Дома здравља који је постајао све запуштенији и оронулији, а није било улагања у уређење истог.

Тужан изглед прилаза и околине ЈЗУ „Др Љубомир Ћеранић“, као и незадовољство јавности било је немогуће не примјетити.