БАЊА ЛУКА, 16. децембра – Влада Републике Српске адекватно је одговорила на изазове, које је пред читав свијет током 2020. године поставила пандемија вируса корона, а то се, прије свега, огледа у правовременим мјерама заштите и очувања здравља људи и здравственог система Српске, као и реалног сектора, посебно дјелатности, чији је рад био дјелимично и потпуно забрањен у првим мјесецима удара короне, изјавила је данас  шеф Клуба посланика Демократског савеза ДЕМОС у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић.

Нагласила је да је Влада Српске сачинила добар приједлог Програма економских реформи за период од 2023. године, базиран на стварном стању у свим сегментима друштва.

-Година испред нас биће веома тешка, али се надамо да ће, бар са медицинског аспекта, струка коначно да стави под контролу ширење вируса корона, али морамо бити свјесни да је у овој години пандемија нанијела немјерљиву штету у многим областима живота, посебно у функционисању привреде, економије, саобраћаја, угоститељства и турзима – навела је Стевановићева.

Према њеним ријечима, предвиђеним мјерама Владе ићи ће се у правцу одржавања здравственог сектора и заштите здравља људи, као и већој подршци реалном сектору.

Поред растерећења привредног сектора, омогућавања нових домаћих и страних инвестиција, нагласила је Стевановићева, посебна пажња се мора посветити развоју и унапређењу домаће пољопривредне произовдње, за шта у Српској постоје озбиљни природни потенцијали и ресурси.

-Природа нам је подарила значајне ресурсе и ми то морамо да искористимо на најбољи начин. Чињеница је да је наша пољопривредна производња, а уз њу и прерађивачка, добрим дијелом угрожена увозом, који је омогућен бројним међународним споразумимаа, али у тим споразумима постоје одређене клаузуле, које омогућавају заштиту домаће производње, уколико она дође у проблем. Позивам надлежне да искористе те могућности и помогну домаћој пољопривредној и прерађивачкој производњи, јер би на тај начин имали добитну комбинацију за кориштење домаћих ресурса, као и задовољне потрошаче, који би до квалитетне, домаће и здраве хране долазили по цијенама, усклађеним са нашим стандардом-нагласила је она.

Стевановићева је указала и на огроман водни потенцијал Републике Српске, поновивши противљење изградњи мини хидроцентрала, од којих нема неке значајне енергетске користи, али има огромне економске и еколошке штете.

Један од најбитнијих сегментара развоја сваког друштва, нагласила је Стевановићева, свакако је образовање, чему се и у Републици Српској мора посветити више пажње.

Она је истакла да систем образовања мора бити усклађен за потребама тржишта, те да је улагање у образовање, уствари, улагање у будућност.

Говорећи о социјалним правима, предвиђеним Програмом економских реформи и Буџетом, Стевановићева је поздравила напоре Владе Републике Српске да у овом сегменту не иде у смјеру смањења истих, већ напротив, да се ради на побољшању социјалног стања одређених категорија друштва.

-Важно је нагласити да је Влада Републике Српске свјесна чињенице да проблеми постоје и да је спремна да се ухвати у коштац са њиховим рјешавањем. Признати проблем већ је пола рјешења. Вријеме пред нама је тешко, али свако вријеме је право вријеме, ако се предузимају проактивне мјере. Зато имамо и знања и одговорости и стручности – закључила је Стевановићева, напоменувши да ће Клуб посланика ДЕМОС-а подржати предложене документе Владе Републике Српске.