БАЊА ЛУКА, 12. АПРИЛА  – Предсједник Клуба посланика ДЕМОС-а у парламенту Српске Споменка Стевановић рекла је данас да предлажу да се Министарство породице, омладине и спорта реорганизује и раздвоји на два – једно за омладину и спорт, друго за породицу, а све у оквиру демографске и популационе политике која је од стратешког и виталног националног интереса.

Стевановићева је новинарима у Народној скупштини поновила да је овај клуб предложио да се у Приједлог програма рада парламента у овој години уврсти Стратегија о демографској и популационој политици, очувању и заштити породице за период 2022-2027. године чији је циљ повећање наталитета у Српској.

Као разлог за предлагање стратегије, Стевановићева је навела негативне трендове у тој области како у Српској, тако и у другим земљама, прије свега негативан природни прираштај, одлив радно способног становништва, те све мањи број дјеце која се школују.

“Ова област је третирана дјелимично многим законима, па је наша идеја да то ујединимо у један документ да би се знало ко је одговоран, ко шта ради, који су крајњи циљеви документа”, појаснила је Стевановићева.

Стевановићева каже да овај документ треба да прати и економски развој и да Влада Српске треба да наставеи подјелу подстицаја реалном сектору и пољопривреди како би овај концепт био одржив.