БАЊАЛУКА, 22. децембра – Посланици у Народној скупштини РС данас су расправљали о Нацтру закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима.


Споменка Стевановић, шеф Клуба посланика ДЕМОС-а, казала је да разумије да је ескполоатација занимљива и да се ради у циљу привредног раста у Српској, али да имају одређене примједбе.

“Дакле, имамо примједбу на члан 2. нацрта, којим се мијења члан 33. постојећег закона. Ви избацујете из процјене експлоатације министарство и локалну самоуправу. Посебно смо скептични и против смо да се из поступка детаљног одобравања сагласности за истраживања избацују општине/градови. Није добро избацивање ни једних ни других. Знам да неке локалне заједнице немају стручних лица и да некада одуговлаче са одговором да ли се одобрава експлоатисање или не, али они могу орагнизовати стручна лица са стране. Такође, оне локане заједнице које неће да у разумном року оговоре на захјтве, и то се може законски уредити на начин да се обавежу да у року од 30 дана одговоре, а ако не одговоре може да се сматра да су сагласне за истраживања. Не треба искључиватли локалне заједнице из било каквих друштвених процеса, посебно из овако важних ствари”, казала је она.

ДЕМОС има примједбу и на предложени нацрт у члану 11. а којим се мијења члан 40. постојећег закона, а која предвиђа да је највећа дозвољена количина минералне сировине која се може узети с циљем испитивања квалитета и хемијско-технолошких својстава минералне сировине до 10.000 м3, умјесто до сада прописаних 200 м3.

“Ово је енормна количина. Нисмо да се ово мијења, јер је ово увођење нелегалне експлоатације, а ви га водите као истраживање. Озбиљна је то количина материјала која би оставила велике посљедице на терену. Влада Републике Српске, подсјетићу, само дозвољава да се у ријетким случајевима дозвољава ископавање до 5.000 кубних метара за земни гас, те неколико других сировина. Грађани и струка треба да дају своје мишљење на ово”, поручила је Стевановићева.