БАЊАЛУKА – Демократски савез – ДЕМОС је за непуне двије године успио да изгради снажну страначку инфраструктуру на терену, а локални избори ће показати сву нашу снагу. Очекујемо да будемо заступљени у свим локалним скупштинама у Републици Српској у којима имамо кандидате за одборнике – изјавила је замјеник предсједника ДЕМОС-а и предсједник Градског одбора странке у Зворнику Споменка Стевановић.

Она додаје да је ДЕМОС кампању базирао на успјешним људима иза којих стоје резултати и младима који имају визије које могу спровести у дјело.

„Будући да су за нас ови избори веома важни, крајње одговорно смо приступили формирању одборничких листа, јер су оне огледало сваке странке. Одборничке листе у свим локалним заједницама су веома квалитетне, а на њиховом челу су препознатљиви и најјачи људи из својих средина”, нагласила је Стевановићева.

Са каквим програмом ДЕМОС излази пред бираче?

ДЕМОС, прије свега, на ове изборе излази чиста образа. Имамо се са чиме похвалити, јер иза нас стоје резултати и на политичком, друштвеном и сваком другом плану. Имајући у виду како смо радили, како радимо и како ћемо радити и убудуће, очекујемо добар изборни резултат. Оно шта је одувијек било у фокусу нашег рада јесте залагање за бољи живот наших грађана у свим сегментима и такву политику ћемо наставити да спроводимо у нашим локалним срединама, односно скупштинама у којима будемо заступљени. За сваку од општина смо креирали посебне програме, али суштина је да у сваком од њих нудимо приједлоге за побољшање привредних активности, запошљавање, рјешавање инфраструктурних проблема у локалним срединама, демографске обнове, развоја туризма, али и побољшања услова живота на селу.

У већини општина ДЕМОС излази на изборе самостално, али у некима и у оквиру коалиције. Kакав изборни резултат очекујете?

Kада је ријеч о коалицији, очекујемо да она убједљиво побиједи, ако не у свим, онда у већини општина и градова, а ту посебно мислим на начелнике и градоначелнике и на скупштинске већине. Већ сам и раније рекла, а то понављам и сада, вјерујем да ће опозиција на овим изборима проћи лошије него прије четири године. Kада је ријеч о ДЕМОС-у, очекујем да у свакој општини и у сваком граду, у којима излазимо са одборничком листом будемо парламентарна странка и да учествујемо у креирању будућности тих локалних заједница. Ништа мања очекивања нису ни када су у питању наши кандидати за начелнике општина Шековићи, Kотор Варош, Петровац/Дринић, Kрупа на Уни и Чајниче.

Kакав изборни резултат очекујете у Зворнику?

У Зворнику наш циљ је реалан, а то је најмање шест одборничких мандата. Вјерујемо да су грађани Зворника препознали наш досадашњи рад и да смо оправдали њихово повјерење. Сматрамо да је наш изборни програм реалан и остварив, јер знамо шта хоћемо, а знаћемо и да реализујемо оно шта ћемо грађанима представити током кампање. Модернија и рационалнија градска управа, побољшање безбједности у саобраћају, демографска обнова, урбани развој града, борба против сиромаштва и социјална заштита, развој спорта и туризма – само је дио нашег изборног програма и рјешења која нудимо за развој нашег града. Изборни програм нам је добар, али оно што чини окосницу нашег дјеловања јесте чврста веза са грађанима.

ДЕМОС је у Зворнику подржао кандидата СНСД за градоначелника.

Подршка ДЕМОС-а кандидату СНСД-а за градоначелника Зворника Зорану Стевановићу је логичан слијед и резултат наше дугогодишње сарадње на локалном нивоу. Чињеница је да смо у Зворнику имали велики низ добрих пројеката како у граду, тако и у селима, а иницијатор свих тих пројеката, уз подршку коалиционих партнера, међу којима је и ДЕМОС, био је градоначелник Стевановић и отуда и наша подршка њему.

Дио вашег програма заснива се и на заштити природних ресурса Српске. У том погледу, познато је да се ДЕМОС врло гласно противи изградњи мини хидроцентрала у Републици Српској.

Ми у ДЕМОС-у сматрамо да је потребно у потпуности зауставити изградњу малих хидроелектрана, јер оне наносе немјерљиву еколошку штету. Изградња мини хидроцентрала доноси корист само појединцима и интересним групама. Често постављамо питање да ли је нормално да природно насљеђе буде жртвовано ради зараде појединаца и малих компанија? Процес планирања, пројектовања, изградње и коришћења мини хидроцентрала је на штету животне средине и против интереса локалног становништва. Наставак изградње тих објеката довео би до озбиљне деградације животне средине на бројним локацијама у Српској, а то би значило и ускраћивање права грађанима Српске да користе природне вриједности које имају. Примјера ради, Дрињача, која је некада била једна од најчистијих ријека у Републици Српској, сада је великим дијелом уништена, а каменита обала претворена у муљ. Српска је богата чистим планинским ријекама, које би могле бити огроман туристички потенцијал, а не полигон за уништавање и зато се оштро противимо изградњи мини хидроцентрала, јер оне наносе огромну еколошку штету.