ЗВОРНИK, 04. јуна – Један мандат за Народну скупштину Републике Српске у зворничкој, односно Регији Бирач је загарантован, али вјерујемо да можемо остварити и још бољи резултат на општим изборима наредне године, каже за портал „Глас Зворника“ предсједник Градског одбора ДЕМОС-а Зворник и замјеник предсједника ДЕМОС-а Споменка Стевановић.

Свој оптимизам гаји на чињеници да је ДЕМОС на протеклим локалним изборима остварио одличан резултат и што је постао препознатљива странка у Републици Српској, са јасним програмом и кадровима иза којих стоје конкретни резултати.

-Да ли је и у којој мјери ДЕМОС у Зворнику и Бирчу започео припреме за наредне опште изборе?

ДЕМОС у Зворнику и регији Бирач у континуитету спроводи страначке активности кроз сталну анализу укупне политичке ситуације, посебно стања у странци, повлачењу потеза који доприносе јачању странке и бољој организационој структури. Такође, повремено организујемо дружења, која доприносе бољој атмосфери и унутарстраначком екипном дјеловању, али и позитивном такмичарском духу. С друге стране, у сталном смо контакту са грађанима, учествујемо и помажемо у рјешавању њихових проблема. У суштини – живимо са њима. Према томе, ми се увијек спремамо за изборе и увијек смо спремни за изборе. Разлика је само у томе што се у изборној години појачавају активности организационе природе, формирање кандидатских листа и друге процедуралне радње.

-Kаква су очекивања када ријеч о освајању посланичких мандата у вашој Изборној јединици на општим изборима наредне године?

На основу тренутне ситуације, један мандат за Народну скупштину Републике Српске је сигуран у овој Изборној јединици, као и значајан број гласова за кандидатску листу за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ. Али, ми увијек себи задајемо високо постављене циљеве и сигурна сам да ће изборни резултат бити изузетно добар.

-Да ли су та очекивања базирана на одличном изборном резултату који је ДЕМОС остварио у Зворнику и Бирчу на протеклим локалним изборима?

Протекли локални избори за ДЕМОС су били заиста веома тешки, јер су то за нас били први избори. Али, био је то и прави изазов. Видјело се у Регији Бирач и укупно у Републици Српској да је ДЕМОС остварио одличан резултат. Тај резултат је свакако добра основа за наредне изборе, али оптимизам првенствено базирамо на чињеници да је ДЕМОС у међувремену постао препознатљива странка са јасним програмом, са кадровима иза којих стоје конкретни резултати, са члановима који искрено вјерују и боре се за боље стање у свим сегментима нашег друштва. У свим локалним заједницама имамо људе који су у својим срединама препознати као добри, поштени и способни људи. И, управо људи су наш основни капитал који улажемо у изборну кампању и на крају добар изборни резлтат.

-Да ли ДЕМОС, генерално у Републици Српској очекује још бољи изборни резултат на општим изборима у односу на локалне?

Kао што сам рекла, на наредним општим изборима очекујемо још бољи изборни резултат у односу на претходне локалне изборе, а узимајући у обзир чињенице које сам изнијела. Веома је важно да се истакне да на претходним изборима нисмо давали нереална обећања, говорили смо оно што је реално и могуће. С друге стране, наши изабрани одборници и функционери у локалним заједницама сада раде оно што су говорили у кампањи. У функцији су рјешавања проблема грађана и то људи јако цијене. Сваки избори су за све странке, па и за нашу провјера повјерења грађана. Грађани на изборима једне кажњавају, друге награђују. На крају крајева и циљ избора је слободно изражена воља грађана која се мора увијек поштовати.

-Kолико сте задовољни односима у владајућој коалицији?

Владајућу коалицију чини више странака са својим програмом и циљевима. Носилац те коалиције је свакако СНСД, као најјача странка. Мислим да су односи унутар коалиције коректни, мада се они увијек могу и требају унапређивати. Што се тиче регије Бирач, у свим локалним заједницама ти односи су, заиста на задовољавајућем нивоу, а у самом Зворнику односи између СНСД-а и ДЕМОС-а су на изузетно високом нивоу, јер је наша дугогодишња сарадња била базирана на међусобном уважавању и поштовању. Kоалиционо дјеловање мора да буде базирано на искрености, отворености и заједничком раду и што се тиче ДЕМОС-а, ми смо увијек били и остаћемо коректан и искрен коалициони партнер.