БАЊА ЛУКА, 15. јул – Шеф Kлуба посланика ДЕМОС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић рекла је у вези са доласком новог високог представника и руско-кинеском резолуцијом да је за народе у БиХ и најгори домаћи договор бољи од било каквог рјешења наметнутог са стране.

“За тај договор су у БиХ потребне најмање три стране, иако је очигледно да првенствено бошњачким политичарима одговара постојање високог представника у циљу унитаризације БиХ на штету Српске”, рекла је Стевановићева Срни.

Стевановићева је поздравила упућивање поменуте резолуције, али је додала да не очекује њено усвајање у органима Савјета безбједности УН с обзиром и на начин именовања наредног високог представника у БиХ.

Она је навела да је очигледно да су Kина и Русија ојачале у међународној политици, те да Српска из тога може извући одређене користи уколико се буде постављала како треба.

Стевановићева је поновила да је високи представник уведен да контролише и координише и спровођење цивилних аспеката Дејтонског споразума, али да се од тога у пракси, нажалост, одступило.

Русија и Kина подијелиле су чланицама Савјета безбједности УН нацрт резолуције којом би одмах била укинута овлашћења међународног високог представника у БиХ.