БАЊА ЛУКА, 20. октобра – Клуб посланика Демократског савеза ДЕМОС у Народној скупштини Републике Српске подржаће све могуће мјере, које ће ићи у правцу нормализације и стабилизације постојећег стања у здравственом сектору, дајући пуну подршку медицинским радницима, с посебним нагласком да су живот и здравље људи изнад сваке политике.

Поручила је ово шеф Клуба посланика ДЕМОС у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић у дискусији на посебној сједници републичког парламента, посвећеној стању у испоруци кисеоника здравственим установама у Републици Српској.

Она је подсјетила да је и налаз одговарајуће лабораторије у Србији показао да кисеоник, који се користи у лијечењу пацијената у здравственим установама у Републици Српској, одговара свим европским стандардима, али да чак ни тај налаз није довољан појединцима, који причу о кисеонику и даље настоје да исполитизују.

Према њеним ријечима, веома је индикативно да се о овој теми нису оглашавали здравствени радници, љекари и специјалисти, који су једини позвани да говоре о овој теми на прави начин.

“Веома је важно да се скине некакав плашт срама са медицинске струке, али и да се умире људи, који су тренутно на лијечењу у здравственим установама, јер ти људи не треба да имају страх о евентуалних штетних посљедица таквог лијечења. Важно је, такође, да да се здравственим установама  омогући набавка кисеоника од добављача, уз рјешавање административних препрека”, поручила је Стевановићева.

Према њеним ријечима, непобитне су чињенице да у овом случају постоји много правних празнина, неусаглашености и административних баријера, али је исто тако, наводи Стевановићева, да је поступање Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, у најмању руку, непрофесионално, нечасно, неморално и политикантско.

“Пандемија Ковид 19 у прољеће 2020. године ударила је на читав свијет, обрушила се на најуређеније и најјаче здравствене системе, па и на наш. Просто је невјероватно да су се надлежни у Агенцији за лијекове и мединцинска средства БиХ тек годину и по касније сјеетили да поставе питање како се набавља кисеоник у Републици Српској, да ли су добављачи регистровани и каквог је квалитета кисеоник”, закључила је она.

Стевановићева је поручила и да би она лично, између администравних баријера и заштите здравља и живота људи, увијек бирала ово друго, заштиту здравља људи.

“Али, исто тако сам потпуно опредјељена да сви они, који су на било који начин кршили закон, одговарају и то свакако испитију надлежни органи. Међутим, крајње је нечасно и непотребно овај проблем политизовати и користити у политичке сврхе, посебно не прије окончања судских поступака”, навела је Стевановићева.