БАЊАЛУKА, 29. јуна – Шеф Kлуба посланика ДЕМОС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић изјавила је данас да је у Српској потребно у потпуности зауставити изградњу малих хидроелектрана које наносе немјерљиву еколошку штету.

Стевановићева је поновила да је због тога ДЕМОС предложио закључак да Народна скупштина задужи Владу Српске да у року од 90 дана изврши анализу законске регулативе и предложи њихову промјену с циљем потпуне забране изградње малих хидроелектрана.

“Имам и студију Шумарског факултета у којој су дати статистички подаци, а који говоре о малој енергетској користи и немјерљивој еколошкој шети приликом изградње малих хидроелектрана”, рекла је Стевановићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она је истакла да се у области концесија треба почети са радикалним и енергичним радом како би ситуација била побољшана.

“Парламент Федерације БиХ је усвојио Декларацију о заштити вода уз закључак о забрани градње малих хидроелектрана. То је добра пракса коју треба да примјењујемо и Српска треба да сагледа ситуацију. Чињеница је да је у БиХ планирана изгдања 400 малих хидреоелектрана, што би блокирало 244 ријеке”, рекла је Стевановићева.

Она је упитала да ли је нормално да природно насљеђе буде жртвовано ради зараде појединаца и малих компанија, нагласивши да је потребно заштитити животну средину.

“Уколико наш закључак не буде усвојен, за сваку наредну сједницу Народне скупштине предлагаћемо закуључак који ће се односити на забрану градње малих хидроелектрана”, рекла је Стевановићева.