БАЊАЛУКА, 12. ДЕЦЕМБРА  – Шеф Клуба посланика Демоса у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић изјавила је данас да је изградња мини хидроцентрала у Српској у претходном периоду доносила корист само појединцима и интересним групама, а корист коју су имали грађани и локалне заједнице на чијем подручју су ти објекти грађени је минорна.


Стевановићева је подсјетила да је Народна скупштина Републике Српске усвојила Декларацију о заштити ријека којом је Влада Српске обавезана да изврши анализу свих уговора о концесији за изградњу малих хидроелектрана и обустави издавање разматрање нових захтјева.

“Јасно је да су ресорна министарства адекватно реаговала, да није било издавања нових концесија и да Република Српска, када је у питању ова проблематика, иде у добром смјеру”, нагласила је Стевановићева на сједници парламента током “Актуелног часа”.

Она је рекла да је заштита ријека од виталног интереса за сваку државу у свијету, додајући да је било пријеко потребно приступити измјенама концесионе политике у области изградње и кориштења мини хидроелектрана.

Према њеним ријечима, само у САД у периоду од 1983. до 2017. уклоњено је 1.100 малих брана и ослобођено 242.000 километара водотока, углавном из еколошких разлога.

Она је подсјетила да је Клуб посланика Демоса у Народној скупштини Републике Српске дао значајан допринос изради Декларације о заштити ријека у Српској.

“Жеља нам је била да та декларација буде документ за будућности, који ће бити полазна основа за позитивне промјене у овој области, не заборављајући никада чињеницу да је право на здраву животну средину једно од основних Уставом загарантованих људских права”, рекла је Стевановићева.