БРАТУНАЦ, 13. јула – Малина је ове године родила, као никад, али то ипак не значи да малинари немају брига. Олуја, која је прошли викенд задесила Братунац и околину, некима од њих је уништила скоро трећину рода, али то није највећи проблем са којима се боре. Више их брине како ће и по којој цијени продати род, који је изузетно квалитетан.

Према званичним процјенама, ове године је у Српској произведено око 13.000 тона малина, чија је очекивана вриједност око 42 милиона КМ. Трећина укупног рода овог воћа произведена је у братуначкој и сребреничкој општине, на самој граници са Србијом.

Малинари на граници су до прије неколико година били у предности, јер су малине могли продати у Србији или БиХ, ономе ко више плати. Од 2015. није тако и од тада су подрињски малинари у раљама домаћих хладњачара, који откупљују род, диктирају цијену и “купе кајмак”.

Управо због тога, народна посланица Споменка Стевановић (ДЕМОС) из Зворника поставила је посланичко питање, које се тиче могућности да малинари сами возе свој род у Србију и продају га тамо, ако су цијене за њих повољније. Стевановићева је питала министра пољопривреде РС Бориса Пашалића да ли ће на овај проблем упозорити ресорног министра Србије и покушати наћи рјешење.

Стевановићева тврди да формалних могућности за малинаре има и када је у питању продаја воћа у Србији, али да те могућности нису искориштене.

– БиХ је с Београдом 2005. године потписала споразум о прекограничној сарадњи, који је ратификован 2007. и који пружа доста добрих могућности за становнике пограничних општина. Међутим, тај споразум се не примјењује, бар не у аспектима који би могли бити од користи пољопривредницима – каже Споменка Стевановић, подсјећајући и на Споразум о специјалним и паралелним везама РС и Србије.