БАЊАЛУКА, 30. ДЕЦЕМБРА  – Шеф Клуба посланика Демоса у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић сматра да је након посљедње посебне сједнице неопходно мијењати начин руковођења Скупштином, те ући у измјене скупштинског Пословника, да би парламенту био враћен дигнитет.

“Када буде повријеђен Пословник ми гласамо и утврди се повреда, али посланик због тога не сноси никакву санкцију. На радикалне повреде Пословника морате изрицати и радикалне казне”, наглашава Стевановићева.

Према њеним ријечима, било је очигледно да је на посљедњу посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске опозиција дошла са припремљеним сценариом и да им није био битан документ Програм реформи БиХ, о којем је расправљано.

Стевановићева је навела да је опозиција на тој сједници злоупотријебила толерантност руководства Народне скупштине које настоји да сједнице води коректно.

“Одређени људи из опозиције ту толерантност схватају као слабост и у Народну скупштину улазе да би провоцирали, да би рекли да су некога `патосирали`, улазе у личне дуеле, сматрајући то политиком”, рекла је Стевановићева за АТВ.

Она је додала да су се критике за руковођење посљедњом посебном сједницом највише односиле на то да је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић требало да посланика ПДП-а Драшка Станивуковића искључи са засједања када је почео да хода по сали и баца заставице, али да је убијеђена да би било много већих посљедица и “гужве” да је Чубриловић то учинио.

“Иако предсједник Народне скупштине према Пословнику има могућност да искључи одређеног посланика, ради се и о његовој процјени шта би то у том моменту изазвало”, појаснила је Стевановићева.

Она је нагласила да су напади опозиције крајње некоректни с обзиром на то да је Програм реформи БиХ први документ којим се прекида опредјељење за улазак БиХ у НАТО и да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик уложио велике напоре да то постигне.

“Програм реформи је заиста програм сарадње са НАТО, а најбитније је да се у документу каже да се њиме не прејудицира чланство”, истакла је Стевановићева.

Коментаришући промјену руководства ДНС-а, након оставке Марка Павића, Стевановићева, која је и потпредсједник Демоса, рекла је да је суноврат ДНС-а почео 2016. године, без обзира на то што је на посљедњим изборима та политичка партија освојила највећи број гласова од како постоји.

“Схватили смо у ком правцу то иде када је кренуо нагли прилив – функционера из других странака, те људи који су улазили у ДНС да би заштитили свој капитал или добили неке функције, те их искористили за личне интересе”, рекла је Стевановићева.

Она је додала да су у вези са тим она и предсједник Демоса Недељко Чубриловић покушали да упозоре Павића.

“За све поштене чланове ДНС-а који су сада схватили шта се дешава и не осјећају се добро у тој партији, врата Демоса су отворена, али не и онима којима је циљ функција”, рекла је Стевановићева.