БАЊАЛУКА, 20. АПРИЛА  – Својим антидејтонским и антиуставним дјеловањем поједини међународни званичници у БиХ допринијели су погоршавњу политичке ситуације, јачању тензија између државотворних ентитета и конститутивних народа, изјавила је данас Споменка Стевановић, замјеник предсједника ДЕМОС-а.

Она је упозорила да је наметање бројних одлука довело у питање одрживост дејтонских рјешења и додатно дерогирало Устав БиХ.

“Политика актуелних власти у Републици Српској јесте и треба бити борба за очување уставне архитектуре БиХ, садржане у Уставу БиХ, његовом слову и нормама које произлазе из њега”, рекла је Стевановићева.

Она је нагласила да ДЕМОС подржава све оне актере на политичкој сцени Републике Српске и БиХ, који прокламују политику очувања или повратка изворних начела и норми Дејтонског мировног споразума.

“ДЕМОС сматра да је одржива и једино могућа она и онаква БиХ коју је прокламовао и легализовао Дејтонски мировни споразум. Било која и било каква друга и другачије уређена БиХ није могућа и није одржива”, поручила је Стевановићева.

Према њеним ријечима, ДЕМОС тражи од свих актера на политичкој сцени Републике Српске да воде политику повратка изворним начелима Дејтона јер је то насушна потреба не само Републике Српске, него и БиХ, па и региона, а не политички хир или инат према било коме.