БАЊА ЛУKА, 26. МАЈА – Замјеник предсједника ДЕМОС-а Споменка Стевановић рекла је Срни да је у политици нормално имати различити ставове, али да је неопходно јединство о питањима који се тичу интереса Републике Српске, нагласивши да је опозиција у Српској фокусирана само на предстојеће изборе.

Она је рекла да у Републике Српској постоје два политичка концепта од којих је први онај који заговара власт на челу са лидером СНСД-а Милорадом Додиком који је савладао бројне препреке у врло изазовном времену.

“Власт је прошла корона вирус и украјинску кризу, те, уз то потенцирала проблеме у којима се БиХ налази – проблем функционисања, сталних излазака из уставно-правних оквира /чланова Предсједништва Жељка/ Kомшића и /Шефика/ Џаферовића,/министра иностраних послова/ Бисере Турковић која се понаша као страно тијело по свијету и заступа бошњачке интересе без усаглашених ставова Предсједништв БиХ”, истакла је Стевановићева.

Она је додала да се опозиција нуди као фактор политичке стабилности, али да до сада нису ниједном ријечју објаснили како би то постигли.

“Kо то од нормалних људи, посебно политичара, не жели политичку стабилност? Сви ми желимо. Али, како постићи политичку стабилност у ситуацији када бошњачке политичке странке одбијају сваку врсту разговора на проблеме у којима се налазимо, на проблем функционисања БиХ?”, упитала је Стевановићева.

Она је нагласила да је за политичку стабилност неопходан договор свих политичких странака, српских, хрватских и бошњачких.

“Себе нуде као фактор који ће донијети ту политичку стабилност, а означавају Додика као фактора политичке нестабилности што је заиста, најблаже речено, једно политикантско и непатриотско понашање у ситуацији којој се налазимо”, оцијенила је Стевановићева.

Она је нагласила да је по мјери политичког Сарајева политичка стабилност централизована и унитаризована грађанска БиХ.

“Што се тиче мене и ДЕМОС-а, ми смо против те врсте `политичке стабилности` јер би то значило тихо гашење Републике Српске”, нагласила је Стевановићева.