БАЊАЛУКА, 24. ЈАНУАРА  – Замјеник предсједника  ДЕМОС-а Споменка Стевановић упозорила је да ће покушаји СДА и њеног лидера Бакира Изетбеговића да оспоре име Републике Српске довести у питање постојање БиХ, као и да је то њихова највећа одговорност.

Након састанка у Бањалуци предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика са предсједницима парламентарних странака из Републике Српске, Стевановићева је изјавила новинарима да ће парламентарне странке из Српске остати јединствене, а да ће на сваки сљедећи покушај бити корак испред Изетбеговића, да неће бити у подређеном положају и неће вући изнуђене потезе.

Она је истакла да, иако повод састанка није добар, ујединио је све српске политичке странке на питању од виталног интереса за Републику Српску.

Лидери свих српских парламентарних странака у БиХ поручили су данас да ће, уколико апелација СДА о преиспитивању назива Република Српска буде поднесена, а Уставни суд БиХ прихвати да је разматра, то сматрати флагрантним кршењем Дејтонског споразума и затражити одржавање посебне сједнице Народне скупштине Српске на којој ће донијети одлуку о будућем статусу Републике и њених представника у заједничким институцијама БиХ.