БАЊАЛУКА, 20. НОВЕМБРА  – Шеф Клуба посланик ДЕМОС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић изјавила је Срни да Програм реформи БиХ нигдје не прејудицира чланство у НАТО-у и нагласила да сарадњу са тим војним савезом има и Србија.

“Нисам видјела Програм реформи БиХ, али сам схватила из иступања српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да се у том документу нигдје не спомиње чланство, већ сарадња са НАТО-ом”, рекла је Стевановићева.

Она је нагласила да ДЕМОС поздравља договор постигнут у Предсједништву БиХ у вези са формирањем новог Савјета министара, истичући да то показује да је само договором и компромисом могуће доћи до добрих рјешења и да је без потребе изгубљена година дана.

Коментаришући реакцију опозиције у Републици Српској на постиугнути договор и усвајање документа Програм реформи БиХ, Стевановићева је истакла да није изненађена, те да њихове реакције говоре о високом нивоу фрустрације.

“Представници опозиције су 2014. године ушли у власт на нивоу БиХ као изборни губитници и четири године су трајала препуцавања на релацији Бањалука и Сарајево. Умјесто да раде свој посао у интересу и БиХ и Републике Српске, они су у Сарајеву више радили против интереса Српске на начин да сваким поступком ометају функционисање Владе Републике Српске”, подсјетила је Стевановићева.

Она је навела да став опозиције схвата као љутњу, фрустрацију и разочарење што њихов план није прошао.

Предсједништво БиХ је на јучерашњој ванредној сједници у Сарајеву донијело одлуку о именовању Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара и усвојило Програм реформи БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик нагласио је јуче да документ Програм реФорми БиХ не прејудицира чланство БиХ у НАТО, нити нарушава војну неутралност.

У овом документу, између осталог, јасно је наведено да се “Програм реформи БиХ подноси без прејудицирања коначне одлуке о чланству, а за чије усвајање ће бити потребна додатна одлука Предсједништва и Парламентарне скупштине БиХ”.