БАЊАЛУКА, 14. АПРИЛА – Предсједник Клуба посланика ДЕМОС-а у парламенту Републике Српске Споменка Стевановић истакла је да је добро плаћен и стручан наставник кључ за квалитетан образовни процеси и свако побољашње положаја просвјетних радника и свих запослених у образовању имаће подршку овог клуба, а све са циљем да се у основним школама направи кавлитетно окружење за рад и боравак малишана.

Говорећи о Нацрту закона о основном васпитању и образовању, Стевановићева је рекла да је то један од важнијих аката у Републици Српској и због тога захтјева да се о њему разговара и размијене мишљења.

Она је оцијенила да је веома важно праћење квалитета рада приватних школа, те да је потребан додатни механизам контроле квалитета школе, која мора имати и васпитну функцију.

Стевановићева је упитала зашто се одустало до мале матуре и шта је алтернатива овој провјери знања, подсјетивши да све земе у региону имају овај концепт провјере знања.

Када је ријеч о школама за ученике са сметњама у развоју, она је указала на значај њиховог оснивања и упитала да ли се планира отварање таквих школа у источном дијелу Републике Српске, с обзиром на специфичне потребе општина које имају мањи број становника.

Говорећи о стручности просвјетних радника, она сматра да је поред побољшања материјалног статуса потребно константно радити на њиховом усавршавању.

“Сада је, поред општих услова запошљавања нових наставника у основном васпитању и образовању, потребан завршен први циклус студијског програма одређене области у трајању од три године који се вреднује са 180 бодова. Наставници који тренутно раде и запослени су са 180 бодова они ће бити сигурно заштићени, али у наредном периоду сви треба да се запитамо да ли је релно довољан само тај степен школовања од 180 бодова да будете наставник у основном образовању, иако имамо много студената који имају 240 и 300 бодова и чекају на посао у школи”, истакла је она.

Стевановићева је рекла да се реално поставља питање да ли учитељица са неког трогодишњег приватног факултета може учити дјецу исто као она која је на јавном факултету завршила четири године и била изузетан студент.

Стевановићева је додала да је према европском квалификационом оквиру, услов за рад предавача 300 ЕТС бодова, те да ће Република Српска морати да усклади свој правни оквир са овим документом.

“Народна скупштина Српске је још 2014. усвојила закључак да изради свој квалификациони оквир и мораћемо тежити ка томе да омогућимо нашој дјеци признате дипломе у цијелом свијету да могу да наставе школовање гдје желе, тако да одлуке треба доносити промишљено и системски”, навела је она.

Према њеним ријечима, веома је важно ускладити образовани систем са ствареним знањем и компетенцијама данашњег времена.

“Услови за бољи рад наставника су и боље плате и бољи услови рада, али и препознавање и награђивање оних који стварно раде и који улажу напор да дјеца остварују резулатет и усвајају знања”, рекла је она.

Стевановићева је истакла да је додјељивање Свестосавске награде изузетно добро и корисно, те да је сигурно да може додатно подстаћи наставника на рад и активност.

Наводећи да су услови 15 година рада у настави смањени на седам, Стевановићева је сугерисала да тај радни стаж ипак буде везан за неки циклус на примјер осам година за извођење двије генерације у предметној или десет у разредној настави.

Оцијенивши да је продућени боравак изузетно добар сегмент у образованом систему, она је позвала надлежно министартсво да додатно обрате пажњу на раднике који раде у продуженом боравку.

“Имамо велики број запослених који се примају на одређено вријеме и сваке године пролазе конкурсне процедуре не знајући да ли имају посао или не иако испуњавају услове као и остали запослени у систему. С тога треба преиспитати могућности да буду примљени на неодређено вријеме, јер им је као и свакоме потребна одређена сигурност и извјесност”, рекла је она.

Она је нагласила да је додатна услуга у основном образовању продужени боравак најбоља проширена услуга и на најбољи начин повезује рад и родитељство, у знатној мјери помаже родитељима јер им дјеца бораве у сигурном васпитном окружењу гдје могу да проведу квалитетно вријеме под стручним надзором.