БАЊА ЛУКА, 17. фебруара – Шеф Клуба посланика Демократског савеза  (ДЕМОС) у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић изјавила је да је одлука Уставног суда БиХ,  којим је оспорен члан 53. Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске,  правно насиље усмјерено против одредби Устава БиХ које јасно говоре да су ентититети, односно Република Српска и Федерације БиХ, власници земљишта на територији којом располажу у односу 49 према 51 одсто.

”Ова одлука Уставног суда БиХ је једна врста окидача. То је аларм за узбуну и линија преко које не смијемо прећи. Ако то учинимо морамо се запитати шта је сљедеће што ће доћи на дневни ред оспоравања – наше шуме, воде или, пак, само постојање Републике Српске и њеног назива“, казала је Стевановићева током расправе у Народној скупштини Српске о Информацији у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ.

Она је нагласила је Уставни суд БиХ оваквим чињењем остао генератор политичке и правне несигурности у земљи.

”Сада имамо кризну ситуацију у којој нисмо одавно били. Овом одлуком су нарушена уставна права Републике Српске. Ово је веома озбиљна ситуација која тражи озбиљне одлуке, трезвеност и одговорност. Очекујем да посланици владајуће коалицијe и опозиције покажу висок ниво политичке и националне зрелости и јасно да пошаљемо поруку да овако више не може да се одлучује у БиХ“, поручила је она.

Истакла је да је свуда у свијету Уставни суд тумач Устава, а да је у БиХ тај суд креатор политичке и правне несигурности.

”Уставни суд БиХ је све претходне године проводио измјене Устава и политичким одлукама значајно измјенио дејтонску структуру БиХ. Тај суд дјелује, а да не постоји ни закон о његовом раду, што је правно гледано непојмљиво, али то је, очито, политички веома корисно за неке“,  казала је Стевановићева.

Непојмљиво је и то, каже она, што у раду Уставног суда БиХ учествују стране судије, јер се то директно коси са суверенитетом БиХ.

„То омогућава стално прегласавање приликом одлучивања у корист једног народа и таквој пракси се мора стати у крај“, рекла је она.

Незапамћено је и то, каже шеф Клуба посланика ДЕМОС-а, што у истим правним стварима Уставни суд БиХ доноси различите одуке.

„Све то изазива забринутост код грађана и невјерицу у стручно-правним и политичким  круговима“, закључила је Стевановићева.