БАЊА ЛУKА, 6. децембра – Одлуком да важећим прогласи листић на коме нема гласа ни за политичку странку, ни за кандидате Партије демократског прогреса, већ је прецртан назив те политичке партије, ЦИK БиХ је грубо прекршио Изборни закон  и Упутство о провођењу посредних избора, које је сам донио, изјавила је данас Споменка Стевановић, замјеник предсједника ДЕМОС-а.

Према њеним ријечима, Изборни закон БиХ јасно прецизира шта садржи гласачки листић,  укључујући и упутство о начину гласања.

’’Изглед и садржај гласачког листића и приликом избора делегата у Дом народа из реда српског народа утврдио је ЦИK и у напомени истакао да се гласање врши стављањем знака „x“ у квадратић поред назива предлагача кандидатске листе’’, напомиње Стевановићева.

Она је подсјетила да ЦИK контролише процедуру избора, а изборе проводи надлежно радно тијело Народне скупштине Републике Српске, у овом случају Kомисија за избор и именовања.

’’Нигдје није прописана надлежност ЦИK-а да утврди да ли је листић важећи или неважећи и овим потезом је ЦИK потпуно отишао изван оквира своје надлежности’’, каже Стевановићева.

Она је истакла како је смијешно да ЦИK тумачи наводну вољу некога да гласа за листу ПДП-а,  јер је код технике избора важна формална фактичка радња да би листић био важећи.