БАЊА ЛУKА, 17. јуна – Шеф Kлуба посланика ДЕМОС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић рекла је данас да ће Скупштина до краја ове године разматрати значајне законе, међу којима је рјешење које се односи на заштиту менталног здравља.

“Много посла нас очекује до краја године, али вјерујем да ћемо успјети да урадимо значајан дио. ДЕМОС неће предложити амандмане на Приједлог Програма рада Народне скупштине, јер има доста законодавних и тематских цјелина, а дио године смо изгубили због пандемије вируса корона”, рекла је Стевановићева у Народној скупштини у расправи о наведеном документу.

Она је истакла да је ДЕМОС иницирао уврштавање Закона о лијечењу неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње у План рада Народне скупштине Републике Српске.

’’Ова област је веома важна, због пада наталитета и пораста стерилитета, а била је правно неуређена. Законом имамо прилику да то и уредимо на добар и транспарентан начин. Закон о заштити менталног здравља и Стратегија развоја менталног здравља су значајни због свих социјалних процеса кроз које пролази наше друштво, а оставили су посљедице на ментално здравље грађана. Закон о испитивању поријекла имовине је велики суштински и правни изазов, важан због посљедица транзиције и социјалног раслојавања те малог процента енормно богатих људи. Важно је да Министарство правде РС спроведе широку јавну и стручну расправу и на озбиљан и студиозан начин дођемо до закона, који ће бити у складу са Уставом и примјенљив у пракси. И још бих издвојила Закон о реституцији, који је првобитно донесен 2001. године и укинут од стране високог представника. Врло је важан, јер реституција имовине вјерским заједницама и приватним лицима представља важан дио опште владавине права и јесте један од услова уласка у Европску унију’’, истакла је Стевановићева.