БАЊА ЛУKА, 28. септембра – Демократски савез – ДЕМОС најоштрије одбацује изјаву бившег високог представника у БиХ Kристијана Шварц Шилинга да је Дејтонски споразум потребно ревидирати, “јер је казнио жртву, а наградио агресора”, истичући да је та изјава срамотна, нетачна и увредљива за српски народ.

Наводи Шварц Шилинга да су САД у Дејтону ‘признале етичко чишћење које су починили Срби’ и додијелили им 49 одсто територије БиХ чиме је на крају ‘агресор награђен, а нападнути су кажњени’, није само историјски фалсификат, него и увредљива лаж господина који је одавно на платном списку политичког Сарајева. Познато је да Шварц Шилин добија значајне привилегијама и новац на сарајевском приватном факултету чији је власник ратни члан Предсједништва РБиХ Ејуп Ганић.

Ово није први пут да се Шварц Шилинг “обрачунава” са српским народом у БиХ, да се ставља на бошњачку страну и да се при томе служи лажима и пропагандом, у којој се, конститутивни српски народ, који вијековима живи на овим просторима, неосновано назива агресорима.

“У тексту који је објављен поводом 25 година Дејтонског споразума на Радију Дојче веле, Шварц Шилинг није само изнио лажне и увредљиве тврдње, него је још једном показао да је вјерни лобиста бошњачке политике и да не одустаје од бошњачке тежње за урушавањем Републике Српске иако је прошао четврт вијека од грађанског рата”, стоји у саопштњеу.

Циљ ДЕМОС-а и руководства Републике Српске јесте бољи живот свих њених грађана и интеграција у Европску унију.

“Оштро се супротстављамо плаћеним бошњачким лобисти, попут Шварц Шилинга, који својим лажима и вријеђањем српског народа и Републике Српске чине све да униште сваку наду у миран суживот у БиХ. Срамотна колумна бившег високог представника у којој је, по ко зна који пут, изнио низ лажи и увреда на рачун једног конситутитвног народа у БиХ, без којег нема ни БиХ, као што је нема ни без друга два народа, само је доказ да је Шварц Шилинг острашћени лобиста бошњачке политике која покушава да у миру реализује оно што нису успјели у рату”, констатује се у саопштењу.