БАЊА ЛУКА, 02. јануара – Директор “Аутопутева Републике Српске” Душан Топић изјавио је да би у току 2022. године требало да почне изградња скоро 90 километара ауто-пута у Републици Српској.

Топић је у интервјуу Срни нагласио да су тренутно активна градилишта двије дионице ауто-пута на Коридору 5Ц, од којих ће на прољеће бити завршена прва од петље Товира до Костајнице, чија градња је почела прије двије и по године.

“То је дионица дуга 5,5 километара, која укључује и велику петљу Товира, која је слична Маховљанској. Задовољни смо динамиком и квалитетом радова, асфалт је положен на цијелој дужини трасе, остао је само завршни трећи, такозвани хабајући слој, који ћемо радити на прољеће”, рекао је Топић.

Према његовим ријечима, остаје да се заврши саобраћајна сигнализација, одбојне ограде, које су већим дијелом постављене, те расвјета.

Топић је подсјетио да су прије мјесец дана званично почели радови на другој дионици Коридора, од Костајнице до Путниковог Брда, на ентитетској граници, што представља такозвану обилазницу око Добоја.

“То је нових 5,5 километара. Дионица је интересантна јер имамо много веће објекте, па је самим тим градња скупља. Ту првенствено мислим на још један велики мост преко Босне, затим два километра веома дубоког засјека, гдје ће бити потребно да се ураде потпорне конструкције, као и два тунела, укупне дужине преко два километра”, појаснио је Топић.

Топић је рекао да ће ова дионица у грађевинском смислу бити посебан изазов за “Аутопутеве”, јер први пут улазе брдовите крајеве, за разлику од досадашње равничарске трасе.

“Посебан изазов је то што завршавамо на ентитетској граници. Наш тунел који градимо на Путниковом Брду улази у територију Федерације БиХ 200 метара, тако да у градњи тог дијела морамо тијесно да сарађујемо са колегама из “Аутоцеста ФБиХ”. Они су били укључени и у избор нашег извођача радова, јер дио посла на њиховој територији они морају да плате, обезбиједе експропријацију и грађевинску дозволу”, напоменуо је Топић.

Топић је подсјетио да је уговорена цијена за прву дионицу Коридора кроз Српску 63 милиона евра за 5,5 километара, а за другу дионицу 93 милиона евра, иако је иста дужина, те да то довољно говори колико је друга дионица захтјевнија.

НА ПРОЉЕЋЕ РАДОВИ ОД ТОВИРА ДО ВУКОСАВЉА

Кад је у питању преостали дио Коридора “Пет це” кроз Републику Српску, Топић је навео да је изгледно да ће се на прољеће почети са радовима.

“То је дионица од петље Товира до Вукосавља, односно ентитетске границе на сјеверу. Дионица је дуга 35 километара и за њу имамо готову пројектну документацију. Дионица је приоритет за ЕУ, Европску комисију и европске банке и у завршним смо преговорима са Европском инвестиционом банком за изградњу тог преосталог дијела коридора”, напоменуо је Топић.

Он је додао да је план да се током зиме изабере извођач и да се на прољеће крене са радовима.

“Кад се заврши тај дио, у Вукосављу смо планирали одвајање ауто-пута према Србији. Ту би се везала дионица Вукосавље-Брчко, за коју је расписан јавни позив, на који се пријавило десетак компанија, од којих са двије преговарамо о условима. Уколико почетком године дођемо до потписа уговора, до почетка љета можемо кренути са радовима”, навео је Топић.

ИЗГРАДЊА ДИОНИЦЕ ОД РАЧЕ ДО БИЈЕЉИНЕ ПОЧЕТКОМ ГРАЂЕВИНСКЕ СЕЗОНЕ

Говорећи о дионици ауто-пута од Раче до Бијељине, Топић је истакао да је расписан јавани позив за изградњу дионице дуге 20 километара, која би дијелом требало да се финансира средствима Владе Србије од 100 милиона евра.

“Чекали смо да видимо на који начин ће Србија дозначити средства. Одлучено је да ће средства бити дозначена Влади Републике Српске и ми ћемо их користити као средства буџета. Влада се обавезала да три године од потписивања уговора, годишње обезбјеђује по 60 милиона евра за тај пројекат, а ако буде потребно додатних средстава обезбиједиће их наше предузеће”, рекао је Топић.

Радови на овој дионици, напоменуо је Топић, требало би да почну почетком грађевинске сезоне, односно чим то временски услови дозове.

Топић је додао да у повезивању са Србијом остаје још дионица Брчко-Бијељина, 17 километара кроз Републику Српску и 30 километара кроз Брчко дистрикт, гдје још нема никаквог договора.

ХРВАТСКЕ ПРОЦЕДУРЕ УСПОРАВАЈУ ПУШТАЊЕ У САОБРАЋАЈ МОСТА ПРЕКО САВЕ

Кад је ријеч о мосту преко Саве код Градишке, Топић је навео да је пројекат у завршној фази, да је мост комплетиран као челична конструкција и да се ради на завршетку прилазних саобраћајница.

“С наше стране, то је 500 метара које ће повезати мост са изграђеним ауто-путем. Са хрватске стране ради се 50 метара у склопу овог пројекта изградње моста, с тим што код њих одмах након завршетка моста слиједи изградња везне саобраћајнице која би нови мост требало да веже са постојећом саобраћајницом до Окучана, која је неопходна да се и наш мост пусти у саобраћај” појаснио је Топић.

Топић каже да су у “Аутопутевима” незадовољни што мост неће моћи одмах бити пуштен у саобраћај, јер са хрватске стране процедура тече јако споро, као и све у вези са овим пројекатом у посљедњих 10 година.

“Они су прије пола године изабрали извођача, али имају проблема око избора надзорног органа и још не почињу са радовима”, навео је Топић.

БРЗИ ПУТ ОД ПРИЈЕДОРА ДО КОЗАРСКЕ ДУБИЦЕ ВИШЕСТРУКО ЗНАЧАЈАН

Топић је нагласио да не очекује никакве проблеме у градњи ауто-пута од Бањалуке до Приједора, која је концесионим уговором додијељена кинеским партнерима.

“Саставни дио тог уговора је и обавеза кинеских партнера да израде пројектну документацију за наставак ауто-пута од Приједора до Новог Града, као и за брзи пут од Приједора до Козарске Дубице и даље до Доње Градине, односно моста у Јасеновцу”, рекао је Топић.

Он је појаснио да је тај брзи пут вишеструко значајан, јер је постојећа саобраћајница између Приједора и Козарске Дубице у јако лошем стању, али и због тога што је то веза Српске са Спомен-подручјем Доња Градина и веза приједорске регије са Хрватском.

Топић је напоменуо да је у току израда пројектне документације за обилазницу око Бањалуке, односно за повезивање изграђеног ауто-пута од Градишке до Клашница са будућим ауто-путем од Бањалуке до Приједора.

“То је дионица од Клашница, преко Куљана до Мањаче. Траса се провукла између насеља, водили смо рачуна да се минимално руше објекти. Изградња ће бити врло компексна. Дионица је дужине 20 килематара, али ћемо је уговарати у двије или три фазе. Идеја је да се даље тај аутопут наставља до Мркоњић Града”, рекао је Топић.