ПРЊАВОР, 14. октобра – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је вечерас да се Српска бори за уставност у БиХ и поштивање Дејтонског мировног споразума.

“БиХ је земља компликоване историје и са високим представником и Судом у којем раде странци. Високи представници су највише урушили Дејтонски споразум и допринијели неразумијевању међународне заједнице за ситуацију у БиХ”, рекао је Чубриловић за Телевизију “K-3”.

Он је истакао да нигдје није позната пракса да се од Уставног суда мора бранити Устав.

“Уставни суд БиХ мијењао је законима и одлукама Устав. Нажалост, БиХ је експеримент за међународну заједницу и зато сам замолио европске амбасадоре да оваква пракса престане”, навео је Чубриловић.

Он је нагласио да Република Српска сада мора проактивно дјеловати у чему је владајућа већина апсолутно јединствена.

Према његовим ријечима, руководство Српске је спремно да реагује на сваки потез Уставног суда БиХ и високог представника, односно на наметање закона и одлука који су противни интересима Српске.

Чубриловић је подсјетио да је Уставни суд донио 140 одлука од којих већину не поштује Федерација БиХ /ФБиХ/.

Kада је ријеч о набавци кисеоника за лијечење пацијената, Чубриловић је навео да је повећана потреба за кисеоником, али да га је тренутно тешко набавити, те да је увијек у болницама кориштен кисеоник највишег квалитета.

“Нико није тровао грађане кисеоником, нити би љекари на тако нешто пристали. Рјешење за набавку кисеоника мора бити веома брзо пронађено”, рекао је Чубриловић.

Говорећи о раду Народне скупштине Републике Српске, Чубриловић је оцијенио да се може бити задовољан, јер су извршене предвиђене обавезе.

“Увијек може бити боље, иако је и даље Народна скупштина Републике Српске ефикаснија од осталих законодавних институција у БиХ. Посебне скупштинске сједнице нису биле промашене, нити закључци које смо усвојили, јер се налазимо у веома специфичној ситуацији”, рекао је Чубриловић и оцијенио да је добра сарадња Народне скупштине са парламентима у региону.

Он сматра да је добра сарадња Владе Српске и Народне скупштине што је посебно изражено у борби против вируса корона.

“Међутим, имамо проблем са Вијећем народа које злоупотребљава одређене ствари, односно стопира законе које усвоји Народна скупштина. Наравно, ријеч је о класичној политизацији”, каже Чубриловић.

Он је навео да ће свечаном академијом бити обиљежено 30 година од оснивања Народне скупштине Републике Српске.

“Вјерујем да 30 година Народне скупштине говори у прилог томе да ће Српска парламентарни живот развијати на достојанствен начин, као и демократске процесе”, истакао је Чубриловић.

Kада је ријеч о владајућој коалицији, Чубриловић, који је и предсједник ДЕМОС-а, истиче да су односи добри и дјеловање складно.

На питање шта очекује од општих избора у БиХ наредне године, Чубриловић је рекао да је сигуран да ће ДЕМОС постићи најмање онакав резултат као на локалним изборима.