БАЊА ЛУКА, 29. септембра – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је Српска била активни учесник у формирању Оружаних снага и да може о томе да расправља, али да још није стигао захтјев за одржавање посебне сједнице на којој би се расправљало о повлачењу сагласности на формирање Оружаних снага (ОС) БиХ и Управе за индиректно опорезивање (УИО).

“Никакав званичан захтјев Народној скупштини о том питању није дошао, али морамо имати у виду чињеницу на који начин су формиране Оружане снаге БиХ јер је Војска Републике Српске била присутна у Дејтонском споразуму. Они који су учествовали у формирању Оружаних снага БиХ могу да дају свој став и мишљење о раду те војске, контроле рада и не треба спорити право једној од страна која је учествовала у формирању Оружаних снага да изнесе своје виђење о томе”, рекао је Чубриловић.

Он је за Н1 истакао да ће се, када тај захтјев стигне, о њему изјаснити Kолегијум Народне скупштине.

Према његовим ријечима, повлачењем сагласности на формирање Оружаних снага БиХ и Управе за индиректно опорезивање, забранило би се дјеловање Сипе и правосудних институција БиХ на простору Српске.

Он је навео да је код већине грађана у БиХ, начин на који БиХ функционише одавно изгубио кредибилитет, те да неки званичници из реда бошњачког народа користе прилику на многим скуповима по свијету да нападају Републику Српску и српски народ.

Чубриловић је појаснио да је морао да реагује и на излагање лидера СДА Бакира Изетбеговића коме је поручио да “мора да схвати да је он један од највећих реметилачких фактора у БиХ” и да “није демократија оно што он издиктира, а три странца подрже”.

“Нама у БиХ компромис мора бити главна ријеч. Морамо налазити компромисна рјешења око којих ће се сложити већина народа како бисмо могли функционисати онако како то и нормалан свијет очекује од нас, а не никако наметањем и некаквом полудиктатуром”, поручио је Чубриловић.

Чубриловић је истакао да нема чега да се плаши Република Српска и да је недопустиво да се у БиХ више поштује ријеч странца, који у овој земљи проведе одређено вријеме и оде из ње, него њених званичника.

Он је додао да су званичници из Републике Српске једини проактивни када је ријеч о рјешењу многих питања у БиХ и подсјетио да постоји званични позив предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић свим политичким снагама у БиХ за разговоре, али да се други не одазивају на тај “отворени позив и пружену руку”из Српске.

Чубриловић је говорећи о ситуацији у вези са кисеоником, рекао да не види никакву потребу да о томе расправља Народна скупштина Републике Српске и да се тиме требају бавити надлежне институције.

Он је додао да је могуће да иза свега тога стоји одређена политичка прича, да све то није добро да се у јавни простор износе полуистине.

“Није добро у јавни простор износити неистине или полуистине о тако важној ствари јер су у питању људски животи, болнице и хиљаде пацијената. Узнемиреност може да се осјети на сваком кораку. Нема разлога да не вјерујем званичним институцијама. Ни од кога нисам чуо да кисик који се користи у болницама не задовољава и да није исправан и то су ми потврдили љекари. Мислим да би више требали да вјерујемо званичним институцијама, а свакако све ово треба да се испита до краја”, рекао је Чубриловић.

Он је навео да је Народна скупштина последња која треба да разматра то питање, те да нема разлога да се јавност узнемирује неким додатним сједницама Народне скупштине.

Он је додао да они који су направили пропусте треба да одговаају и да врло брзо очекује епилог о том питању.

Kоментаришући тврдње да је због тих дешавања, Влада Републике Српске пред капитулацијом, Чубриловић је рекао да се не слаже са том констатацијом и да је Влада потпуно стабилна и ради свој посао.

“Пропуста има наравно и треба их отклонити, али зар треба од сваке мухе направити медвједа. Треба да пустимо људе да раде свој посао, а за сваку неправилност која се појави постоје институције које је требају ријешити и испитати, а не да у јавности рјешавамо сваки проблем јер шта би друго опозиција радила него рушила позицију како би дошла на то мјесто. То је основни смисао његовог посла”, додао је Чубриловић.

Говорећи о састанку Бакира Изетбеговића са предсједником Хрватске Зораном Милановићем, он је рекао да политичари у БиХ међусобно треба да разговарају без посредовања странаца, па барем то биле и најближе комшије.

“Kада они дођу до рјешења или до полурјешења онда ту може помоћи и сусјед и било који свијет ако имају добре намјере према овој држави. Kада је ријеч о посјетама Београду представника Републике Српске, мора се имати у виду да Српска има потписан Споразум о паралелним специјалним везама, а које опет Дејтон препознаје. Нама не треба сметати сарадња са Србијом или једног дијела БиХ са Хрватском, то треба да доприноси на изградњи наших бољих добросусједских односа”, нагласио је Чубриловић.

Након што су дипломате откриле да ЕУ више не може гарантовати чланство за шест земаља западног Балкана, Чубриловић је мишљења да се мора радити на европском путу БиХ без обзира на то да ли ће БиХ ући у ту европску заједницу.

“Треба да усвојимо европске стандарде, а онда ће ваљда то некад неко препознати”, поручио је Чубриловић.