БАЊА ЛУКА, 30. јула – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је по окончању посебне сједнице да су оба предложена закона усвојена гласовима свих присутних посланика (СНСД, СДС, ПДП, ДЕМОС, СП, ДНС, УС, СПС, НПС и посланичке групе НДП).

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске је сазвана на приједлог политичких партија из Српске као одговор на наметнути закон о негирању геноцида и ратних злочина.

“Република Српска је јединствена у овоме. Овим одлукама Народне скупштине примјена наметнуте одлуке високог представника у Републици Српској неће бити могућа. Та одлука је била погрешна, непотребна и она је искомпликовала ситуацију у земљи до границе кључања. Валентин Инцко је барем на крају свог мандата морао да уради нешто да Србима у БиХ покаже да није инструмент у рукама бошњачке политике и њихова златна рибица за испуњавање жеља. Нажалост, он то није урадио. Он је својом одлуком довео земљу у највећу кризу од завршетка рата и одговорност за све што се збива је његова”, рекао је Чубриловић.

Додао је да није јасно због чега је на овај начин и у овој мјери Инцко отежао почетак рада свога насљедника на челу ОХР.

“Ми нећемо дозволити да нас нико и никада више назива геноцидашима, геноцидном творевином, да нас вријеђа, да вријеђа народ који је истинска жртва геноцида у Другом свјетском рату, да умањује нашу жртву, да умањује број убијених у Јасеновцу, да нам прекраја историју. То су данас својом одлуком потврдили сви народни посланици”, рекао је Чубриловић.

Он је истакао да је крајњи циљ све ове године да Републику Српску прогласе геноцидном и да, као што се и могло чути раније, позивајући се на једну Резолуцију УН траже њено укидање.

“Све ово су само кораци до тог циља, а један од најважнијих, по жељи бошњачких политичара, урадио је Инцко. Ми смо тога свјесни и наш одговор је јединствен и веома децидан. Сви морају да схвате да је БиХ састављена од Републике Српске и ФБиХ, да је чине три конститутивна народа. Да је један конститутивни народ српски и да тај народ не пристаје да га понижавају и да га константно оптужују, и њега и Републику Српску. Народни посланици својим данашњим одлукама показали су да је ово црвена линија и да нема више оптуживања Републике Српске“, рекао је Чубриловић.

На сједници, која је била затворена за јавност, по хитном поступку су усвојени Приједлог закона о непримјењивању одлуке високог представника којом се доноси Закон о допуни Kривичног закона БиХ, као и Приједлог закона о допуни Kривичног законика Републике Српске.