БАЊА ЛУКА, 18. новембра – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је у разговору са амбасадором Њемачке у БиХ Маргрет Убер да је вишегодишња подршка дијела међународне заједнице искључиво бошњачкој страни и њиховом настојању да изврше унитаризацију БиХ, супротно Дејтонском мировном споразуму, довела до тога да је Српска приморана да на сваки миран и легалан начин брани своја уставна овлаштења.

Током данашњег сусрета у Бањалуци Чубриловић је истакао да је рјешење политичке ситуације у БиХ могуће постићи само уважавањем сва три конститутивна народа, а не као што то чини дио међународне заједнице који заступа интересе само једног народа, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Чубриловић је указао на чињеницу да не постоје видљиве и искрене намјере дијела међународне заједнице да истински саслуша ставове Републике Српске која инсистира на поштивању Устава и Дејтонског мировног споразума.

Предсједник Народне скупштине Српске рекао је да је највећи проблем у БиХ међусобно неповјерење три конститутивна народа, као и непринципијелан став и мијешање дијела међународне заједнице у унутрашња питања у БиХ.

Он је истакао да је напредак могуће остварити једино дијалогом и договором најважнијих политичких представника Бошњака, Срба и Хрвата.