ТРЕБИЊЕ, 29. септембра – У протеком периоду Градском одбору ДЕМОС-а Требиње приступио је значајан број квалитетних људи, који ће дати нови импулс и енергију. Трудићемо се да створимо атмосферу у којој ћемо бити препознати као озбиљна партија са јасним и реалним циљевима, те да ће у наредном периоду још нових људи приступити требињском ДЕМОС-у – каже предсједник Градског одбора ДЕМОС-а Требиње Срђан Савић.

-На челу сте Градског одбора ДЕМОС-а у Требињу више од четири мјесеца. У којој мјери је Градски одбор странке реорганизован након Вашег доласка на његово чело?

Осим промјене руководства одбора које се догодило у мају мјесецу 2021. године, одлучили смо се за благи заокрет у политици, те смо одлучили да подмладимо градски одбор у Требињу и пружимо прилику људима који до сада нису били интезивно инволвирани у политику. Планирамо у сљедећих мјесец дана да организујемо изборни штаб, гдје ћемо укључити све најбоље људе које градски одбор има на располагању, те ћемо се максимално посветити парламентарним изборима 2022. године гдје имамо велике амбиције.

-Имали сте позиве и од других странака да им приступите, али Ваш избор је био ДЕМОС. Зашто?

Приликом избора политичке опције којој ћу да приступим, имао сам сљедећа размишљања: Нисам никада бирао лакши пут у животу, навикао сам да се борим, па тако ни приликом одабира политичке опције у коју ћу да приступим нисам узео у разматрање ни гдје би ми било лакше да напредујем, ни гдје би имао мање да радим, ни гдје би лакше „прошао“  на неку од политичких позиција. Тражио сам умјерену опцију која неће заступати политику свађања и сукоба, већ дијалога и рада, политику која не прича, него ради, као и политику која ће ми пружити повјерење да водим политичке процесе и активно учествујем у њима. Све то нашао сам у ДЕМОС-у, те сам са пуно елана ушао у политичку причу као предсједник градског одбора ДЕМОСА Требиње, те као лице које је спремно да проводи политику ДЕМОС-а на свим нивоима. С обзиром на то да сам, осим на примарном послу био 10 година ангажован на Правном факултету као асистент, те сам био укључен у приватни породични посао, контактирао сам и разговарао са доста људи из различитих политичких опција. Било је разних понуда и наговарања да се активирам политички од већине парламентарних странака. Да будем искрен дуго година нисам желио да се политички ангажујем, јер сам сматрао да човјек  треба прво да се оствари породично, професионално, па ако хоћете и финансијски како би чистих руку и без неких личних потреба могао да уђе у политику. Лично сматрам да само потпуно остварени људи могу да дају пуни допринос општим циљевима у политици. Наравно, политику сам пратио увијек и трудио сам се да будем што упућенији у дешавања на политичкој сцени. Када су се стекли услови да се ангажујем политички, једино у ДЕМОС-у сам видио ту одлучност да се политички циљеви остварују без свађа, подметања и непотребних тензија. Препознао сам да је ДЕМОС партија компромиса и дијалога, те да је као таква фактор стабилности у Републици Српској. Осим тога након разговора са челним људима ДЕМОС-а видио сам да је ријеч о добрим и честитим људима, те нисам имао дилему да је ДЕМОС права опција за мене. Захвалан сам члановима Градског одбора ДЕМОС-а Требиње што су у мени препознали квалитет и дали ми повјерење да заједнички спроводимо политику ДЕМОС-а.

-Наредне године требало би да се одрже општи избори. Каква су очекивања ДЕМОС-а у Херцеговини када је ријеч о освајању посланичких мандата у Народној скупштини Републике Српске?

Без икакве дилеме очекујемо значајан политички раст ДЕМОС-а у Херцеговини и једно посланичко мјесто из Изборне јединице 9 у Народној скупштини Републике Српске, те се надамо да ћемо кроз рад у Скупштини Српске дати допринос развоју, како Херцеговине, тако и цијеле Републике Српске. Оптимизам заснивам на чињеници да је у Херцеговини, као и остатку Републике Српске дошло до поларизације између политичких опција, много тешких ријечи и оптуживања, много лоших кадрова у партијама као продукту дугогодишњих сукоба унутар самих партија. Мишљења сам да је све наведене ствари изазивају револт код бирача, позивање „да су сви исти“ , тако да мислим да људи који су тренутно у ДЕМОС-у, уз адекватну подршку централе странке могу да остваре озбиљан изборни резултат и дају значајан допринос странци на изборима 2022. године. Простора за напредак има пуно у свим сферама друштва, само је потребно да ствари поставимо на право мјесто и шансу дамо младим, оствареним људима. Такође очекујем да ћемо дати озбиљан допринос побједи кандидата за појединачне политичке опције које предложи коалиција.

-Како оцјењујете досадашњи рад локалне власти у Требињу?

У изазовним временима које нам је донијела корона, градска администрација и градоначелник су успјели да се изборе да Требиње остане препознато као пожељна туристичка дестинација, те радује изузетна посјећеност туриста у туристичкој сезони и многобројни позитивни коментари који су остали о Требињу. Простора за напредак свакако има, нарочито сматрамо да би требало учинити кораке ка оснаживању приватног предузетништва, те стварању бољих услова за стране инвестиције, за шта Требиње има свакако значајан потенцијал, те се надамо да ћемо имати прилику да и као политичка партија дамо допринос томе.