БЕОГРАД, 10. маја – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је да Срби треба да обиљежавају бројне датуме из своје славне прошлости и да буду поносни на чињеницу да су током цијелог 20. вијека били дио слободарског свијета и да опомињу на зло фашизма које је идеолошки и политички још присутно у региону.

Чубриловић, који је синоћ у Народном позоришту у Београду присуствовао свечаној академији поводом Дана побједе, рекао је да се Срби сјећају и обиљежавају датуме какав је 9. мај да се зло не би поновило било кад и било гдје.

“То заиста не желимо. Срби су поносан народ и имају разлога да буду поносни на догађаје од прије и више од седам и по деценија, јер су дали свој велики допринос побједи над фашизмом”, изјавио је Чубриловић новинарима из Републике Српске.

Чубриловић је указао да је фашизам војнички побијеђен, али да је идеолошки и политички присутан.

“Фашизам је присутан у одређеним облицима у појединим регионима овог нашег простора и зато Срби поносно треба да обиљежавају датуме, упозоравају на вријеме које је иза њих и за које су дали многе жртве”, рекао је он.