БАЊА ЛУКА, 12. јуна –  Вршилац дужности директора Аутопутеви Републике Српске Слободан Станаревић рекао је у Централним вијестима АТВ-а да ће тендер за зимско одржавање бити поновљен због “чудне” аукције на којој су стигле понуде од једног пфенинга до осам и по милиона KМ.

“На Е-аукцији за редовно одржавање дионице пута Девети јануар добили смо такве понуде да смо дошли у ситуацију да неке ствари морамо да вратимо на почетак. Предузеће је провело процедуру како треба, али нажалост, рак рана је Закон о јавним набавкама. Имам осјећај да све законе које Европа жели да тестира, тестира управо код нас. Закон је дозволио да на Е-аукцијама идете тако такмичарски са понудама од једног пфенинга. Сматрам да у том Закону треба предвидјети Е-аукцију, али да предузеће може да одреди минималну цијену испод које се не може ићи”, каже Станаревић.

Он је поручио да уколико ни на поновљеном тендеру предузеће Аутопутеви Републике Српске не добију задовољавајућег понуђача, да имају право да сами одржавају путеве, што ће тражити куповину камиона и друге потребне механизације.

“Разговарао сам са оба власника предузећа о томе да ће довести Аутопутеве да не могу функционисати. Срећа што имамо времена, па ћемо тражити проширење цијена за прве двије понуде од један пфенинг и 68.000 KМ које су неоправдано ниске и трећа цијена која је преко буџета. Мислим да ћемо ићи на понављање тендера”, каже Станаревић.