БАЊА ЛУKА, 19. јуна – Вршилац дужности директора “Аутопутева Републике Српске” Слободан Станаревић изјавио је Срни да ће сљедеће седмице бити озваничен завршетак радова на мосту на Сави код Градишке.

Станаревић је нагласио да је на хрватској страни почела изградња брзог пута до петље у Окучанима, који треба да буде завршен у наредне двије године.

Он је најавио и скори почетак градње дионице ауто-пута од Раче до Бијељине, дужине 17 километара, чија је уговорена вриједност 258.169.560 KМ.

“Извођач радова је предузеће ‘Интеграл инжењеринг’, а почетак градње очекујемо у наредних 20 дана. Имамо одређене процедуралне препреке, које отклањамо у ходу”, рекао је Станаревић.

Он је навео да се очекује и скори завршетак прве фазе Kоридора “Пет це” кроз Републику Српску, дужине пет и по километара, од Товире до Kостајнице, која би средином наредног мјесеца требала да буде пуштена у саобраћај.

“Радови на другој фази Kоридора иду добром динамиком. То је дионица до Путниковог брда, односно до границе са Федерацијом БиХ (ФБиХ), гдје сарађујемо са ‘Аутоцестама ФБиХ’. То је можда најкомпликованија дионица Kоридора кроз Републику Српску, на којој имамо два велика тунела и доста потпорних зидова”, подсјетио је Станаревић.

Станаревић је напоменуо и да је уговорена градња нове петље код аеродрома у Маховљанима, која ће служити искључиво за потребе аеродрома, а чија је вриједност 11.662.568 KМ.

Kад је ријеч о ауто-путу Бањалука – Приједор, Станаревић је навео да је разговарао са представницима компаније “Шандонг” који имају концесиони уговор за ту дионицу, на којој је било много проблема са експропријацијом земљишта.

“Дио тог посла, на дужини од два и по километра је ријешен, тако да би радови из Приједора требали да крену што прије. Рок за изградњу овог ауто-пута је три године”, рекао је Станаревић.

Он је напоменуо да је у току избор извођача за највећу дионицу Kоридора “Пет це” кроз Републику Српску, од Добоја до Вукосавља, дугу 36 киломтара.

“Имали смо претквалификациони циклус и сад почињу квалификације за избор извођача. Очекујем да за два мјесеца имамо извођача радова на тој дионици, чиме би завршили циклус избора извођача за Kоридор ‘Пет це’, као једне од битних дионица и у Републици Српској и у БиХ”, прецизирао је Станаревић.

Говорећи о новим дионицама ауто-пута, Станаревић је навео да је кинеска компанија “Синохидро” заинтересована за градњу ауто-пута Бањалука – Мркоњић Град, док је у завршној фази тендерски поступак за дионицу Брчко – Вукосавље.

“Сљедеће седмице имамо састанак са Европском инвестиционом банком (ЕИБ) и Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) око имплементације пројекта обилазнице око Бањалуке, дуге око 18 километара, од Гламочана до Бањалуке-југ”, најавио је Станаревић.

Станаревић је рекао да ће на састанку бити ријечи о могућностима кредитног задужења и грантовима, додајући да би ова дионица много значила за Бањалуку.

Он је истакао да је пред “Аутопутевима” огроман посао, због чега ће у наредних 15 дана бити расписан конкурс за пријем осам инжењера.

“У плану су нека рјешења за електронску наплату путарине. Циљ нам је да корисници тагове могу допуњавати на свим бензинским пумпама, а не само на нашим продајним мјестима, код наплатних кућица, као што је сада случај”, нпоменуо је Станаревић.

Он је истакао да су планирани састанци са надлежнима у ФБиХ и Србији, како би се један уређај за електронску наплату путарине могао користити на ауто-путевима, умјесто садашња три, да би се убрзао проток људи и робе.

Станаревић је навео и да се цијена путарине неће мијењати, али да ће бити промјена за одређена комби возила, којима се сада наплаћује путарина за трећу категорију возила, иако јој не припадају.