БАЊА ЛУКА, 29. август – Слободан Станаревић, предсједник бањалучког Градског одбора ДЕМОС-а, рекао је у интервјуу за “Независне” да ће странка покренути иницијативу да се на нивоу града Бањалука с времена на вријеме одрже референдуми с питањем о томе да ли неке вишемилионске послове треба или не треба радити.

“Да ли, рецимо, да градимо колекторе за пречишћавање отпадних вода и да нам Врбас не смрди? То кошта стотине милиона и о томе не би требало да одлучи сам градоначелник, начелник неког одјељења па ни 31 одборник”, рекао је Станаревић.

НН: Локални избори за ДЕМОС су први тест, шта очекујете?

СТАНАРЕВИЋ: Први и најважнији. Локални избори су или нас има или нема. Солидна база је направљена не само у Бањалуци, већ и у већини општина и градова у РС. У Бањалуци очекујемо минимално 10.000 гласова. Сада смо у градској власти са шест одборника и очекујемо да са тих шест одборника и осталима на листи можемо доћи до тог броја.

НН: Отприлике, на излазност каква је била за прошле локалне изборе – 10.000 гласова су четири одборника. То је ипак мање него што ДЕМОС данас има.

СТАНАРЕВИЋ: Разлог за то је што смо ми настали из ДНС-а. У ДЕМОС-у има доста људи који су дошли из ДНС-а, али и неких других странака. Што се тиче смањења броја одборника, то је тако, али 10.000 гласова за нас је побједа.

НН: ДЕМОС је настао из ДНС-а и сада су те двије странке у коалицији. Kакви су односи са ДНС-ом на нивоу града?

СТАНАРЕВИЋ: Не бавим се другима. Бавим се својом странком, својим послом и својом породицом и не размишљам о другима, био то ДНС, СПС или било ко.

НН: Kолико је могуће бавити се политиком, а не бавити се другима?

СТАНАРЕВИЋ: Покушавам. Многи се баве нама, подбацују клипове у точкове и издижу себе пљујући друге. Не бавим се ни тим порталима ни медијима ни подметањима на тај начин да бих некога спуштао, а себе дизао. Мислим да та политика јесте ризична, али ако успије биће то веће задовољство.

НН: Kолико ће бити тешко сарађивати конкретно са ДНС-ом, а мораћете с обзиром на коалицију?

СТАНАРЕВИЋ: Марко Павић увијек је имао своју причу у односу на Недељка Чубриловића, предсједника ДЕМОС-а. То је једина странка која је имала два лидера. Логично је било да је некада морало доћи до пуцања, али ми смо и даље с тим људима пријатељи и нема ту неких анимозитета.

НН: У каквим сте односима са Чубриловићем?

СТАНАРЕВИЋ: Чубриловића сматрам као својим оцем. Он је политичар старог кова, који траје 30 година и доста добро види напријед. Различитог смо темперамента, али оно што нам је заједничко је то да ни он ни ја пуно не обећавамо, већ само оно што можемо урадити, а не као други – да обећамо куле и градове и никада то не урадимо.

НН: Имате ли амбицију да преузмете ДЕМОС у неком тренутку?

СТАНАРЕВИЋ: Чубриловић на врху странке мора бити два изборна циклуса, то су ови локални и сљедећи општи избори, јер у том периоду треба да се уради посао у вези са странком. Моју амбицију ће одредити мој резултат и ако грађани мени и људима око мене дају довољан број гласова, имаћу амбицију да се бавим политиком. Ако то не буде, не вјерујем да ћу се бавити политком, већ приватним послом.

НН: Kолико је функција начелника Одјељења за просторно уређење коју обављате повезана с политиком?

СТАНАРЕВИЋ: Нажалост, јесте. Дођем у ситуацију да више немам живаца радити овај посао. Овај посао троши човјека, јер ради се о јако осјетљивим стварима, хоће ли овдје бити парк, станица, пут… и морате са 15 милиона сваке године напунити буџет. Значи, за четири године то је 60 милиона и то све да се направе расвјете, кружни токови, улице, тако да је притисак константан. Не можете отићи на боловање.

НН: Звучите као да нећете више обављати функцију на којој сте сада.

СТАНАРЕВИЋ: Можда нећу ову, можда ћу неку бољу.

НН: Kакву кампању очекујете, с обзиром на то да су већ почеле одређене прозивке, па и на Ваш рачун?

СТАНАРЕВИЋ: Очекујем прљаву, али опет ћу поновити – не желим да се бавим другима. Ако ће неко добити поен на причи што немам маску у кафани, ја нећу никада никога прозвати на тај начин. Kоалиција окупљена око Игора Радојичића, заједничког кандидата за градоначелника Бањалуке, треба да буде компактна и да радимо на томе да народу вратимо осмијех на лице. Народ нам је тужан.

НН: Доста је широка коалиција, пуно је ту партија и има свега. Очекујете ли проблеме након избора с обзиром на то да ће апетите имати сви?

СТАНАРЕВИЋ: Не очекујем проблеме. Kоалиција која је окупљена око Радојичића имаће 70 одсто одборника и тако широка имаће апетита, али ће увијек моћи без некога. Не вјерујем да ће бити уцјена, свако треба да буде реалан и да прави причу која ће урадити нешто и донијети напредак, а не да се отимамо за фотеље. Ми смо спремили својих седам или осам политика које су битне за град и то ћемо радити.

НН: Kоје конкретно политике?

СТАНАРЕВИЋ: Рецимо, политика повећања броја мјесних заједница. Драгочај и Рамићи су територијално скроз подијељени, а то је једна мјесна заједница. Мјесне заједнице морају имати већу улогу, јер сад се дешава да ја, или било који други начелник, одлучујем шта ће се радити у тој мјесној заједници, а мислим да о томе треба да одлучују грађани те мјесне заједнице, јер они најбоље знају шта им треба. ДЕМОС ће покренути и иницијативу да се омогући референдум у Бањалуци сваке двије године и да се грађани изјасне да ли, рецимо, да градимо колекторе за пречишћавање отпадних вода и да нам Врбас не смрди. То кошта стотине милиона KМ и о томе не би требало да одлучује сам градоначелник, начелник неког одјељења па ни 31 одборник.

За градоначелника мандат од осам година је таман

НН: Шта очекујете када су у питању избори за градоначелника Бањалуке?

СТАНАРЕВИЋ: Очекујем побједу Игора Радојичића и то убједљиву. Његова визија Бањалуке је конципирана на осам година и мислим да је треба подржати. Четири године су мало за било којег градоначелника, јер док видите стање буџета, пуњење, кредите итд. четири године су већ прошле, а ви мост, рецимо, планирате да отворите 2022. године. Мислим да је осам година таман за једног градоначелника, ни више ни мање.