БАЊА ЛУKА, 16. МАРТА – У предстојећој грађевинској сезони у Републици Српској радиће се на свим новим дионицама ауто-путева од Приједора до Раче, изјавио је Срни вршилац дужности директора за техничке послове у “Аутопутевима Републике Српске” Слободан Станаревић.

Станаревић је рекао да ће ускоро бити издата грађевинска дозвола за изградњу ауто-пута Бањалука-Приједор за све локације на којима су ријешени имовинско-правни односи.

“Експропријација је започета у 90 одсто свих парцела, имамо 10 одсто парцела, то је око Омарске и Верића. Пошто је почетак грађевинске сезоне очекујем да ће кинеска компанија `Шангдонг`, која је добила концесију, кренути пуном паром да гради ауто-пут Бањалука-Приједор. Они су већ имали неких радова тамо око Приједора. Имају петљу која им је почетна тачка у Приједору”, нагласио је Станаревић.

Он је додао да се “пуном паром” улази и у изградњу дионице ауто-пута Бијељина -Рача.

“До сада је на траси пробијено око 8,5 километара, урађено у два слоја, сада иде даље пробијање. Очекујем да ће до септембра-октобра, пробити цијелу трасу, односно отворити свих 19 и нешто километара до почетка трасе Бијељина- Брчко која је уговорена”, рекао је Станаревић.

Он је подсјетио да је изградња трасе Бијељина-Брчко недавно договорена, те да ће је градити кинеске компаније заједно са домаћим.

Станаревић је навео да ће у овој грађевинској сезони велико градилиште бити и на локацији дионице Путниково брдо код Добоја.

“Чекамо и грађевинску дозволу за петљу `Аеродром`, изабрали смо извођача. Мислим да би најкасније до 15. априла требали имати грађевинску дозволу и да почну радови”, рекао је Станаревић, објашњавајући да ће се захваљујући тој петљи директно са ауто-пута Бањалука-Градишка моћи доћи до бањалучког Аеродрома.

У предстојећој грађевинској сезони, додаје Станаревић, радиће се и на дионици Брчко-Вукосавље.

“Kинеска фирма која је добила тај посао управо транспортује своју механизацију из удаљених земаља и почеће са ископима. Након тога доћи ће до ангажовања наших фирми на одређеним радовима”, навео је Станаревић.