ПАЛЕ, 23. ДЕЦЕМБРА – Посланик ДЕМОС-а у Народној скупштини Републике Српске Ацо Станишић истакао је да су изјаве и поступци Кристијана Шмита одавно превазишли границе разумног понашања.


Коментаришући то што Шмит тражи да Брисел изврши притисак да функционери из Србије и Црне Горе не присуствују обиљежавању Дана Републике Српске, Станишић је рекао да то звучи као крик очајника и да би било смијешно да није крајње жалосно.

Станишић каже како није сигуран у ком тренутку је тачно Шмит помислио да своју диктатуру може проширити и покушати да је намеће другим земљама, оцијенивши да је ваљда увидио да му у Српској то не пролази и да га се не плаше.

“Јасно ми је да је у БиХ дошао да намеће и проводи своју вољу, трудећи се да свакодневно вријеђа институције Републике Српске и њене изабране представнике, а тако и наше грађане”, додао је Станишић.

Према његовим ријечима, Шмит, који се представља као велики заштитник БиХ и Дејтонског споразума, морао би знати да је 1995. године СРЈ, чије су насљеднице Србија и Црна Гора, постала земља гарант тог споразума, а данас су не само гаранти већ пријатељи Републике Српске.

Станишић је нагласио да ће Република Српска наставити да слави Дан републике 9. јануар са својом пријатељима. “Тога дана ће заједно с нама славити сви наши пријатељи и, ма како он то покушао представити, послаћемо поруку мира и стабилности”, додао је Станишић.

Он је оцијенио да без јаке и стабилне Српске не постоји ни БиХ, а да је на Шмиту и онима који га подржавају да то схвате и прихвате или да својим “политичким глупостима” гурају БиХ у даљу пропаст.

Кристијан Шмит затражио је од високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља да изврши притисак из Брисела на Београд и Подгорицу, како функционери Србије и Црне Горе не би присуствовали обиљежавању Дана Републике Српске, 9. јануара.