БИЈЕЉИНА, 4. ДЕЦЕМБРА  – Шеф Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Чедомир Стојановић изјавио је данас да никоме није у интересу успоравање европског пута, али да статус Републике Српске не смије бити доведен у питање.


Стојановић који ће бити у делегацији БиХ на сутрашњем Политичком форуму у Бриселу под предсједавањем европског комесара за проширење Оливера Вархелија, изразио је наду бити разумијевања европских партнера за такв став.

“Са наше стране је дат један позитиван импулс јер смо упркос неслагањима по бројним питањима, у овој години успјели усвојити пет закона који се односе на 14 приоритета које је ЕУ поставила”, навео је Стојановић.

Стојановић је указао да је једнако као и напредак на европском путу, важно и да статус Републике Српске буде сигуран и стабилан и да нико не доводи у питање функционисање институција Српске.

Он се осврнуо и на економски аспект преговора, наводећи да је ЕУ већ више од годину дана замрзла 600 милиона евра због суспензије додјеле средстава за инфраструктурне пројекте.

“Мислим да та врста санкција ни раније, па ни у овом случају није дала резултате и да крајњу штету трпе грађани. Наш став се у том смислу није промијенио, али је и због тог економског аспекта додатно важно да разговарамо”, истакао је Стојановић.

Стојановић је оцијенио да се политика разговора показала успјешнијом од политике било какве блокаде или уцјене, наводи се у саопштењу ДЕМОС-а, чији је он посланик.

“С друге стране, осим укидања суспензије, убрзавањем реформи могли бисмо повући значајна средства из пакета помоћи западном Балкану који је вриједан шест милијарди евра, а која би омогућила бројне прилике за развој наше привреде, од инфраструктурних пројеката до отварања радних мјеста”, рекао је Стојановић.

У Бриселу ће сутра бити одржан Други политички форум на високом нивоу о европским интеграцијама БиХ.