БАЊА ЛУКА, 14. октобра – Политичко-економски савјет ДЕМОС-а закључио је да је потребно створити бољи социјални амбијент, материјалну сигурност и извјесније услове живота и рада у локалним заједницама, рекао је Срни предсједник овог савјета Миле Дмичић.

Дмичић је истакао да Савјет сматра да је мјесна заједница најближа грађанима које је важно ангажовати и мотивисати да учествују у одлучивању, првенствено о властитим и заједничким потребама и интересима да би локална заједница била заједница људи окренутих и наслоњених једни на друге, задовољних, сигурних и сретних.

“Важно је изнаћи што је могуће бољу подјелу надлежности између представничких и извршних органа, јачајући надлежност представничких, те доношење или промјену закона о локалној самоуправи, главном граду Српске, мјесној заједници, међуопштинској сарадњи”, рекао је Дмичић након сједнице Савјета.

Он је навео да је интерес исказан за равномјернији и бржи развој посебно недовољно или изразито неразвијених општина и свега онога што представља прилагођавање локалне самоуправе основним принципима и концепцији Европске повеље о локалној самоуправи и стварању јавне управе као сервиса грађана и свих привредних субјеката.

“То значи рационалне, професионалне, ефикасне и деполитизоване јавне управе”, истакао је Дмичић.

Према његовим ријечима, Савјет је посебан интерес исказао за рјешавање правног статуса мјесних заједница, односно по могућности добијања статуса правног лица што значи сигурно финансирање, посједовање имовине, утицај на стицање и трошење буџетских средстава, демографску обнову и учешће грађана у одлучивању.

Дмичић је навео да је Савјет разматрао актуелна питања функционисања развоја и нормативног уређења територијалне организације локалне самоуправе и управе у Републици Српској.