БАЊА ЛУКА, 12. априла – Предсједник Клуба посланика ДЕМОС-а у парламенту Српске Споменка Стевановић истакла је да у Програму о демографској и популационој политици, очувању и заштити породице за период 2022-2027. године морају да буду дефинисана три примарна циља, а то су – пораст живорођене дјеце, консолидација породице и њено очување, развој и функционалан допринос друштву и трећи циљ очување породице која ће бити носилац привредног развоја према формули породица- дјеца, родитељи-запошља

Стевановићева је нагласила да је усвајање овог програма оправдано и да би се њиме објединиле све појединачне мјере и законодавна рјешења, јер је ова важна област распарчана и разуђена.

“Овај акт мора на системски и континуиран начин да предвиди тачно одређене ствари, да се зна шта ће ко радити у наредних пет година и којом динамиком и који су крајњи циљеви тог програма. Ми овај програм видимо прије свега у организационом смислу, односно да Министарство породица, омадине и спорта треба да доживи реорганизацију, коју би пратила и реорганизацију других институција које би се бавиле овом тематиком, прије свега Фонда за дјечију заштиту”; појаснила је Стевановићева новинарима у Народној скупштини.

Такође, додала је она, у законодавном смсилу, из ових силних закона који се дотичу ове области треба објединити неке ствари у један или више закона, а у наредном периоду донијети закон о алиментационом фонду, који је већ у изради, закон о мајци и закон о очувању и заштити породице.

“У програму за који очекујемо да ће бити усвојен на сједници Народне скупштине треба назначити да је наталитетна политика нешто друго од социјалне политике јер је она базирана на прогресивним принципима, а ми још имамо термине накнада, помоћ, додатак, што су термини социјалног типа а никако прогресивног”, појаснила је она.

Према њеним ријечима, ова тематика је велика и њеном рјешавању и уређивању мора се приступити континуирано и стално, а не ад хок.

“Потребан је један одговорнији и озбиљнији приступ, јер је брига о становништву основна дужност сваке државе, а рађање дјеце један од виталних национланих интереса друштва”, закључила је Стевановићева.