БАЊА ЛУKА, 29. априла – ДЕМОС сматра да су оправдани захтјеви Републике Српске за повратак надлежности које су својевремено под политичким притиском тзв. међународне заједнице пренесене на ниво институција БиХ, а које су оригинално биле дате ентитетима, изјавила је данас замјеник предсједника ДЕМОС-а Споменка Стевановић.

Стевановићева је нагласила да враћање надлежности не доводи у питање територијални интегритет БиХ и њен међународни положај и субјективитет.

“То треба третирати као витални интерес Републике Српске и српског народа. У томе је одговорност ове генерације политичара у Републици Српској”, рекла је Стевановићева.

Према њеним ријечима, ДЕМОС стоји на становишту да ће се актуелна политичка криза у БиХ, уколико се не повуку помирљиви потези међународне заједнице према Републици Српској, додатно усложњавати.

“Да се то не би десило неопходан је дијалог кључних политичких актера у самој БиХ, на равноправној основи и уз пуно међусобно уважавање. ДЕМОС тражи и подржава такав дијалог и потребу налажења рјешења за превладавање актуелне политичке ситуације”, рекла је Стевановићева.