БАЊАЛУKА, 10. децембра – Шеф посланичког Kлуба ДЕМОС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић изјавила је да је данашња сједница Народне скупштине Републике Српске почетак једног процеса који неће бити ни кратак ни лак.

„Желим да кажемо да ће то бити политички процес, процес размјене политичких и правних аргумената и да такав процес никако не значи да ће бити запостављене и остале активности које се односе на привредни и економски развој, на побољшање положаја пензионера, ратних војних инвалида, запошљавања, образовања, здравства и све што чини животна питања. Ово говорим зато што се у јавности стално спинује да се власт бави имагинарним темама, а да запоставља животне теме. То је ноторна неистина, јер вршење власти је јако одговаран посао и подразумијева ово што данас радимо – одбрану и јачање позиције Републике Српске“, рекла је Стевановићева у Народној скупштини Републике Српске.

Она је истакла да се пренос надлежности у протеклих 20 година вршио у континуитету са нивоа Републике Српске на ниво БиХ и да сада имамо стварно стање које значајно одудара од оног што је прописано Уставом БиХ.

Додала је да су се ове године десиле три ствари у кратком року – наметање од стране Валентина Инцка Закона о забрани негирања геноцида, затим нелегитимно и нелегално именовање Kристијана Шмита и треће – одлука Уставног суда БиХ о оспоравању одређених одредби Закона о шумама.

„То су три ствари које су реално изазвале жесток отпор у Републици Српској. То је иницијална капсла да се запитамо шта је слиједеће на реду и да схватимо да не смијемо више бити у дефанзивној улози и да се стално од нечега бранимо. Не смијемо више бити објекат, него субјекат политике и узети проактивну улогу“, истакла је Стевановићева.

Она је подсјетила да је гро надлежности са Српске на ниво БиХ преношен одлукама високог представника, Уставног суда БиХ и Парламента БиХ, али и да су надлежности из области индиректног опорезивања, одбране и правосудних институиција пренесене уз сагласност Народне скупштине Републике Српске.

„Али, треба прецизно рећи да те надлежности које су пренесене, никада нису уграђене у Устав БиХ. Према томе, Народна скупштина Републике Српске има сасвим легитимно право да како је дала сагласност, тако исто да повлачи ту сагласност за пренос надлежности на ниво БиХ. Сада се налазимо у прилично апсурдној ситуацији – за све наше актвности оптужују нас да су антидејтонске и антиуставне. С друге стране, истина је да се ми управо боримо за усклађивање фактичког стања са одредбама Устава БиХ, односно за враћање функционисања Српске и БиХ у складу са Уставом БиХ“, додала је Стевановић.

Што се тиче националног јединства, она је истакла да је оно увијек пожељно и корисно и да јој је жао што га данас нема.

„Мислила сам да размумијемо сви суштину проблема и да тежимо ка истом циљу, иако имамо различите начине и методе како доћи до циља. Наравно да свако има право на свој став, а вријеме које је пред нама рећи ће ко је, а ко није био у праву. Најважније је да интересе Републике Српске ставимо испред страначких и сваких других“, рекла је Споменка Стевановић.

Додала је и да кризу у БиХ могу ријешити само домаћи политичари разговором и договором.

„Бошњачки политичари морају преузети одговорност за БиХ, ослободити се страног менторства и схватити да морају сјести и разговарати на равноправним основама са представницима свих народа у БиХ. Није циљ да имамо земљу под протекторатом. Ваљда нам је циљ да имамо земљу засновану на демократским принципима, уз максимално уважавање постојања два ентитета, три народа и осталих грађана. Формула је врло јасна – унутрашњи дијалог, компромис и договор. Ову формулу можда неки не желе да разумију, али од ње зависи останак и даљи развој БиХ. Мислим да ће на крају они који је одбијају схватити да морамо сјести и договорити се како ићи даље“, закључила је Стевановићева.