БАЊА ЛУКА, 28. јуна – Шеф Клуба посланика ДЕМОС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић изјавила је да је ДЕМОС спреман за предстојеће локалне изборе, као и да очекује убједљиву побједу коалиције.

Она је гостујући у емисији „Директно“ Алтернативне телевизије рекла да је ДЕМОС тренутно у фази предизборних радњи, односно прављења кандидатских листа.

„ДЕМОС излази самостално са одборничким листама и у неколико општина ће имати кандидате за начелнике. Очекујем да коалиција убједљиво побједи, ако не у свим, онда у већини општина и градова, а ту посебно мислим за начелнике и градоначелнике и на скупштинске већине. Циљ ДЕМОС-а је да буде парламентарна странка у локалним заједницама. Ово су веома важни избори за ДЕМОС, а кампању ћемо базирати на успјешним људима иза којих стоје резултати и младима који имају визије које могу да реализују кроз ДЕМОС. Мислим да ће опозција лошије проћи него на изборима 2016. године“, рекла је Стевановићева.

Она је потврдила да ће ДЕМОС подржати кандидата СНСД-а за градоначелника Приједора, оцјењујући да се чланице коалиције не могу понашати двојако на републичком и локалном нивоу.

„Ми ћемо се држати коалиционог договора не само у Приједору, већ и у другим општинама“, истакла је Стевановићева.

Говорећи о ситуацији у Котор Варошу у вези кандидатуре Слободана Жупљанина, из Социјалистичке партије за начелника општине Котор Варош, Стевановићева је истакла да Жупљанин није позвао на преговоре представнике ДЕМОС-а, иако је ДЕМОС међу двије најјаче партије у Котор Варошу.

„Ако господин Жупљанин очекује да ДЕМОС сам дође да каже да хоћемо да га подржимо – неће то дочекати“, поручила је Стевановићева.

Она је оцијенила да се одлуком о помјерању избора за новембар дошло у конфузну ситуацију, истичући да је и сам избор чланова ЦИК-а прошао на незаконит начин у парламенту БиХ.

„Избори треба да се одрже у складу са Законом и они би требало да буду одржани у октобру како је то и предвиђено Законом. Грађани имају право да изађу на изборе и искажу суд о странкама и политичарима“, нагласила је Стевановићева.

Она је додала и да ће предстојећи избори показати снагу ДЕМОС-а, који је за непуне двије године изградио снажну страначку инфраструктуру на терену.

Стевановићева је истакла и да та инфраструктура није саграђена од функционера, како то разним спиновима покушавају да наметну из ДНС-а.

„За мене је ДЕМОС садашњост и будућност, а ДНС прошлост. Ми смо искључени из ДНС-а послије избора 2018. године, а сукоб је настао око супротстављених ставова, односно којим путем треба да иде ДНС и са којим људима. ДНС су преплавиле придошлице, који су добијали функције прије него приступнице ДНС-а“, додала је Стевановићева.

Говорећи о измјенама Пословника о раду Народне скупштине Републике Српске, она је истакла да се тим измјенама покушава вратити ефикасност у раду парламента, а прије свега дигнитет Народне скупштине Српске.