БАЊА ЛУКА, 11. фебруар – Шеф клуба посланика ДЕМОС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић истакла је у склопу данашње дискусије о Нацрту Закона о заштити од узнемиравања на раду да је у интересу цијелог друштва да ова област буде дефинисана адекватним и квалитетним законским рјешењем.

Стевановићева је додала да је ова проблематика обухваћена одредбама Закона о раду Републике Српске и Закона о забрани дискриминације БиХ, али да у склопу ових закона она није довољно прецизно дефинисана, истичући да ДЕМОС поздравља напоре Владе Републике Српске и Министарства рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске да посебним законом обухвати ову проблематику, са којом се сусреће јако велики број радника у Републици Српској.

Она је истакла да ће Клуб посланика ДЕМОС-а предложити одржавање јавних расправа у даљој процедури, како би се у креирање закона укључили пословна и синдикална заједница, али и шира академска и политичка јавност, што ће довести до креирања што квалитетнијег текста Приједлога закона.

Стевановићева сугерисала и да се у члану 7. нацрта Закона, као узнемиравање дефинише и узнемиравање лица која траже запослење кроз постављање питања из личног живота приликом разговора за посао, јер је ово проблем са којим се сусрећу бројни кандидати, посебно жене.

У дискусији, Стевановићева је нагласила и да је проблем узнемиравања на раду у нашем друштву присутнији него што је то познато јавности, јер велики број оних радника који из страха од губитка посла или незнања на које се начине може заштити крије да се суочава са овим проблемом.

Додала је да је потребно радити на едукацији друштва о овом питању, како са радницима, тако и са послодавцима, јер однос послодавца и радника треба да буде партнерски однос, а не однос застрашивања и узнемиравања.