БАЊА ЛУКА, 22. фебруара – Шеф Kлуба посланика ДЕМОС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић изјавила је данас Срни да је прошло вријеме наметања закона и других одлука кориштењем бонских овлаштења, чијом употребом је високи представник за БиХ излазио из оквира својих овлаштења.

Она је, коментаришући најаву високог представника Валентина Инцка о употреби бонских овлаштења и наметању законских рјешења, истакла да њихова употреба не користи ничему, подсјећајући да је функција високог представника за БиХ уведена да би пратио и контролисао спровођење Дејтонског споразума и да ради на помирењу и стварању услова за политичку стабилност.

“Разочарана сам као и већима грађана Републике Српске у пристрасна дјеловања високог представника, у предузимане потезе, као и извјештаје подношене Савјету безбједности УН, што је више доприносило нестабилности и несигурности. Сад се поставља и питање мотива зашто високи представник реактивира неке ствари од прије четири и више година”, навела је Стевановићева.

Високи представник за БиХ Валентин Инцко запријетио је, гостујући на сарајевској “Фејс” телевизији, да ће наметнути закон о забрани негирања геноцида у БиХ, уколико тај закон не буде усвојен у парламенту БиХ до 11. јула.