УГЉЕВИК, 24. априла – Мислим да смо донијели добре одлуке које се односе на заштиту радника и да смо учинили све да производња буде настављена без препрека. Стабилност предузећа се одражава и на економску стабилност овог краја, стога су сви потези врло важни, истакао је Чедомир Стојановић, генерални директор РиТЕ Угљевик за портал banjaluka.net.

На који начин је организован рад РиТЕ Угљевик у односу на отежане услове пословања у околностима узрокованим пандемијом вируса корона?

Процес рада је организован у складу са препорукама надлежних институција од 13. марта 2020. године. Предузете су све мјере заштите на сузбијању ширења корона вируса, које подразумијевају редовно дезифинковање радних просторија и машина, кориштење заштитних маски и рукавица, смањивање непосредних контаката, забрану окупљања више од три особе у просторији и редукован број присутних радника.

Захвалан сам запосленима што су ово врло озбиљно схватили, и што одговорним приступом доприносе да се у новонасталим околностима радни и производни процес одвија безбједно и несметано. Производни резултати, као и чињеница да нисмо међу запосленима до сада имали заражених корона вирусом, показују да смо постигли баланс између потреба рада и мјера заштите у складу са медицинским стандардима и одлукама надлежних институција.

Да ли сте, и на који начин, упутили подршку друштвеној заједници у борби са превазилажењем тренутног стања?

РиТЕ Угљевик је један од важних стубова друштва у овом крају, стога је сасвим природно да ће и у ванредној ситуацији бити подршка и ослонац. Свакодневно смо у контакту са представницима локалних заједница Бијељина и Угљевик, реагујемо правовремено и према потребама. Имали смо више састанака, на којима је обезбјеђена помоћ Општини Угљевик, Дому здравља Угљевик, Црвеном крсту, ЦЈБ Угљевик., као и Дому здравља и болници у Бијељини, те ЦЈБ Бијељина. Те помоћи су се огледале у набавци – донирању личне заштитне опреме (маски, рукавица, заштитних одијела), средстава за дезинфекцију радних просторија, али и хране и енергената. Висок степен свијести и друштвене одговорности сваког појединца – од грађанина до представника привредних субјеката, један је од основних предуслова да побиједимо.

Kако се ванредно стање одражава на производне планове РиТЕ Угљевик и на пројекцију прихода у 2020. години?

План производње за прва три мјесеца смо испунили и остварили планиране приходе, међутим у априлу мјесецу радимо мањом снагом термолектране, због смањене потрошње и немогућности пласмана електричне енергије, што је изазвано ситуацијом у земљи и у окружењу. Није могуће прецизно процијенити каква ће ситуација бити до краја године, али у складу са тренутним стањем урадили смо пројекцију пословања са 10% мањим приходима. С тим у вези радимо и на смањењу трошкова.

Да ли ће смањење трошкова обухватити и смањење улагања у механизацију или ће издвајања за ту намјену бити настављена?

Дугорочно гледано, било би погубно зауставити инвестиционе процесе, јер су битни за будућност овог електроенергетског гиганта. Почетком године у механизацију РиТЕ Угљевик уложено је 9 милиона марака и потребно је наставити константно улагање у нову механизацију, како би била увијек оптимално опремљена. Одлуке о томе ће бити доношене у циљу одржавања производње и подизања погонске спремности предузећа, а у складу са новонасталом ситуацијом.

Пројекат одсумпоравања има изузетан значај за продужење радног вијека РиТЕ Угљевик до 2039. године. Kако оцјењујете актуелну фазу тог процеса и да ли су превазиђени проблеми са реконструкцијом електрофилтера?

То је највећи еколошки пројекат, не само у Електропривреди Републике Српске, него и у цијелој БиХ. Због више силе, односно пандемије корона вируса, на захтјев извођача јапанског конзорцијума МХПС, привремено је обустављен уговорени пробни рад постројења за одсумпоравање димних гасова, али ће бити настављен након стабилизације ситуације по питању пандемије. У једном моменту јесмо имали проблем са радом реконструисаних електрофилтера, али је тај проблем отклоњен. У редовном ремонту термоелектране у току ове године урадиће се и неке интервенције на електрофилтерима који ће додатно подићи њихову поузданост у раду.

Kакве посљедице по РиТЕ Угљевик – производњу, раднике, пласман и добит, може имати стање које нам је корона вирус донио?

Није било много времена за размишљање, с обзиром на брзину којом се све издешавало, а није било ни простора за грешке, јер су приоритет здравље и људски животи. Мислим да смо донијели добре одлуке које се односе на заштиту радника и да смо учинили све да производња буде настављена без препрека. Стабилност предузећа се одражава и на економску стабилност овог краја, стога су сви потези врло важни. Околности јесу отежане, али ја сам задовољан како се носимо са тим. Мој лични став је одувијек био да се до побједе долази тимским радом. Kолектив РиТЕ Угљевик ће само тако превазићи све потешкоће са којима се сусреће – као велики тим. Сигуран сам да ћемо успјети.