БАЊА ЛУКА, 27. маја – Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић рекла је да ће за аранжмане који подразумијевају четири и више ноћења бити омогућено да ваучери, који ће бити емитовани о трошку Српске с циљем подстицаја опоравка домаћих туристичких капацитета, буду искориштени на двије дестинације.

– С обзиром на скромне капацитете одређених дестинација, није логично очекивати да на једној локацији проведете пет дана. Ту ће доћи до изражаја могућност туристичких агенција, које ће бити ангажоване у овом пројекту, да уклопе аранжмане којима ће привући већи број људи да своје ваучере искористе путем туристичких агенција – истакла је Гашићева.

Она је подсјетила да је планирано да буде емитовано 50.000 ваучера, а истраживања и процјене показују да он може бити максимално искориштен.

– Имајући у виду укупну ситуацију, желимо да идемо у фазама и да видимо како ће ово бити прихваћено. Kада људи виде да ова идеја долази до реализације, очекујемо да буде искориштено свих 50.000 ваучера. Људи се већ информишу и вјерујемо да ће овај пројекат имати добар одијек – рекла је Гашићева за РТРС.

Она је појаснила да ће ваучер бити издаван на име лица која резервишу смјештај у домаћим капацитетима, те да ће право на ваучер у вриједности од 100 KМ имати сви пунољетни грађани Српске.

– Неће бити могуће користити ваучере друге особе, јер нема ни потребе да буде преношен на друге особе. Ваучер ће бити могуће искористити до 15. новембра – каже Гашићева.

Према њеним ријечима, интензивно се ради на организовању овог пројекта, а фокус је на дефинисању субјеката који ће бити пружаоци услуга.

– Вјерујемо да ћемо успјети, иако је кратак период до 15. јуна када ће грађани моћи да почну да користе ваучере. Пријаве ће бити обављане код Министарства трговине и туризма, вјероватно путем апликације. Сви ће на вријеме бити упознати о условима аплицирања. Размишљали смо и о озбиљности привредних субјеката који треба да се пријаве, али желимо и да учествују сви они који могу да пруже квалитетну услугу смјештаја – нагласила је Гашићева.

Она је оцијенила да грађани нису довољно упознати о свему што пружа Српска, иако она располаже са много туристичких капацитета.