БАЊА ЛУКА, 20. март – Република Српска располаже довољним бројем основних животних намирница и нема мјеста паници, поручила је министар трговине и туризма у Влади Републике Српске Сузана Гашић.

Она је, гостујући у „Теми дана“ Алтернативне телевизије, рекла да је Одјељење за интервентне набавке, које дјелује у оквиру Министарства трговине и туризма, у констатној комуникацији са свим локалним заједницама од којих су добијене информације да нема несташице ниједне основне животне намирнице.

Она је потврдила да проток роба са Србијом тече неометано, те се захвалила Републици Србији на подршци коју Српска добија са њихове стране.

Изразила је наду и да у будућем периоду не би требало да се деси никаква озбиљнија нестабилност на тржишту Српске.

Гашићева је замолила грађане да буду смирени, сталожени и одговорни према себи, својој породици и према људима у окружењу.

”Влада Републике Српске влада ситуацијом. Нема потребе за паником, већ само да се понашамо у складу са ситуацијом, а то је опрезно и уз праћење свих мјера које је прописало Министарство здравља и Институт за јавно здравство. Апелујем на све да обратимо пажњу на понашање и да својом солидарношћу једних према другима заједнички нађемо најбољи начин да превазиђемо ситуацију у којој се налазимо”, поручила је Гашићева.

Она је истакла да је намјера Владе Републике Српске, приликом доношења Уредбе о враћању цијена на ниво од 5. марта, прије свега, заштита грађана и потрошача у Српској.

„У стању ванредне ситуације, логичан је слијед догађаја да се дешава повећање цијена. Када се ради о основним животним намирницама, става смо да се наше становништво мора заштити од таквих појава колико год је могуће. Уредба је донесена у том тренутку и нико није рекао да није подложна промјени. Већ приликом њеног доношења имали смо информацију од трговаца да су порасле набавне цијене одређених намирница. У наредном периоду ћемо пратити ситуацију и уколико се буду дешавале озбиљније промјене, ту смо да усклађујемо Уредбу са стањем на терену. Наравно, то не значи да ћемо дозволити неконтролисан раст цијена”, рекла је Гашићева, додајући да постоји могућност да одређене намирнице, чак из сета једне групе, буду издвојене из ове Уредбе.

Гашићева је потврдила да се јављају одређена предузећа у Републици Српској са намјером да преусмјере своје производне линије, као што су производња заштитних маски.

„Подстичемо Привредну комору да прикупља податке и доставља нам их, јер знамо ако се преусмјерава одређена производња да су потребне дозволе за то. Влада Републике Српске стоји на располагању да убрза процедуре, а све у циљу јачања наше домаће производње и да снабдијемо тржиште са оним шта нам је најнеопходније“, нагласила је Гашићева.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=vTLACRd01FE&feature=emb_logo