БАЊА ЛУКА, 11. мај – Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић оцијенила је да грађани Српске немају разлога за већу забринутост у наредном периоду када је ријеч о изазовима које носи епидемија вируса корона, те да је неопходно да грађани прилагоде живот и потребе епидемиолошкој стуацији у Српској и мјерама којих треба да се придржавају како би се спријечило ширење вируса.

“Вјерујем да ће још бити изазова, али ћемо пронаћи начин да их превазиђемо јер смо и у преходном периоду показали да се прилично добро носимо са ситуацијом са којом смо се први пут срели и ми, али и цијели свијет”, рекла је Гашићева гостујући на АТВ.

Она је истакла значај подршке домаћем тржишту јер Република Српска има велики потенцијал за пољопривредну и другу производњу, који треба искористити, те да је неопходно да куповина домаћег производа има приоритет.

“У области туризма, ситуације није једноставна јер не можемо знати шта ће бити у земљама у окружењу, те какве ће политике бити за прелазак границе. Међутим, припремили смо кампању којом ћемо позвати грађане да љетују у Републици Српској и да се упознају о нашим природним богатствима, која су још неистражена”, рекла је Гашићева.

Она је оцијенила и да се туристичке организације налазе у незавидној ситуацији, али да је неопходно да реализују све туристичке аранжмане, уговорене прије епидемије, када се за то створе услови, или да клијентима омогуће враћање новца.

Гашићева је навела и да је од данас дозвољен рад угоститељским објектима, уз придржавање прописаних мјера и упутстава Института за јавно здравство Српске, које подразумијевају дистанцу, ношење заштитних маски и рукавица.

Она је рекла да се коначна штета у угоститељству настала због епидемије вируса корона још не зна, али да је свакако немјерљива, нарочито са аспекта угоститеља, који нису радили мјесец и по дана.

“Влада Српске је у претходном периоду чинила, а чиниће и даље, све што је у њеној моћи како би помогла овом сектору, те да превазиђемо ову ситуацију и наставимо даље”, рекла је Гашићева.

Она је навела да су инспекцијски органи задужени за контролу придржавања мјера у угоститељским објетима, те да је у претходном периоду са представницима Уније удружења послодаваца Српске, Привредне коморе и Инспектората Српске разговарала о смјерницама за привредне субјекте који је то начин најбољи да угоститељи пруже сигурну услугу, а који су то обрасци којих треба да се држе корисници тих услуга.

Гашићева је напоменула да су Министарство на чијем је челу и Влада Републике Српске од почетка ванредне ситуације изазване вирусом корона донијели низ мјера, како би се заштитили грађани Српске што се тиче набавке основних животних намирница.

“То је нешто што мора бити доступно једнако сваком грађанину, те смо почели Уредбом о враћању цијена на претходни ниво јер се прво појавио страх од неоправданог раста цијена ових намирница, па смо одмах реаговали како до тога не би дошло”, рекла је Гашићева.

Она је подсјетила да је Влада Српске донијела и мјеру којом је прописала која је то количина основних животних намирница која се може купити јер је примијећено да грађани повећавају залихе у домаћинствима, те навела да је ова мјера стављена ван снаге када су за то створени услови.

“Још је на снази ограничење марже на продају нафтних деривата, чиме смо жељели грађанима да пружимо осјећај сигурности и да се не брину да ће доћи до неоправданог пораста цијена у овом сегменту”, рекла је Гашићева.

Према њеним ријечима, ни у једном тренутку није било значајнијих проблема у виду несташице дуже од једног дана у вези са снабдјевеношћу тржишта било којим производом, па тако и основним животним намирницама.