БАЊА ЛУКА, 28. октобра – Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић изјавила је вечерас да Српска биљежи константан раст броја туриста, а најпосјећеније су бање, затим Олимпијски центар “Јахорина”, градови Бањалука и Требиње, те национални паркови “Сутјеска” и “Козара”.

Гашићева је навела да највише гостију долази из сусједних земаља – Словеније, Хрватске и Србије, али и Аустрије, Италије, Турске, док је повећан је и број кинеских туриста.

Она је рекла за Алтернативну телевизију да је прошле године број посјета туриста повећан за 11 одсто у односу на 2016. годину, а ноћења за 17 одсто.

Због значаја начина на који се представљају туристички потенцијали Српске, каже Гашићева, Министарство је провело четири циклуса обуке туристичких водича, коју је прошло њих 164, док тренутно обуку похађа 55 кандидата.

Она је истакла да се успјешно проводи и даје позитивне резултате нова промотивна кампања Туристичке организација Српске, а промотивни спот на интернету за непуна два мјесеца прегледало је више од 200.000 људи.
Гашићева је подсјетила да је са руководством Аеродрома Бањалука разговарано о отварању авио-линије Бањалука-Москва, што би имало великог значаја за довођење руских туриста на домаће тржиште.

Она је нагласила да велику улогу у промоцији туризма и туристичких потенцијала Српске имају њена представништва у иностранству.

Говорећи о брендирању и промоцији домаћих производа, Гашићева је навела да је у протеклом периоду урађено много, а захваљујући Правилнику о брендирању и другим активностима сада постоје привредници у Српској који су ребрендирањем својих производа остварили много боље пословне резултате.

Она је истакла да још треба радити на заштити потрошача у Српској, при чему ће се користити и одређена искуства Србије, а активнију улогу морају имати удружења за заштиту потрошача.