БАЊАЛУKА – Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић изјавила је да је тржиште тренутно стабилно, да нема страха од несташица производа, као и да Српска има довољно електричне енергије и грађани немају разлога да страхују.

“Јако је тешко прогнозирати кретање цијена, прије свега јер је Република Српска увозно оријентисана. Сви ми надамо се да ће у наредном периоду доћи до стабилизације геополитичких дешавања која су довела до турбуленција на глобалном тржишту, те да ће потом доћи и до стабилизације тржишта и могућности дугорочнијег прогнозирања кретања цијена”, рекла је Гашићева.

Она је за “ЕуроБлиц” подсјетила да је Влада Српске ограничила марже на нафту и нафтне деривате у априлу 2021. и да је додатно ограничила марже на основне животне намирнице у новембру 2021. како би сачувала животни стандард грађана.

Гашићева је нагласила да Република Српска има довољно електричне енергије, да је постигнут договор о цијени пелета за домаће становништво и да постоји низ других мјера које реализују институције Српске у корист становништва.

Говорећи о туристичким ваучерима, она је рекла да је за два мјесеца реализовано њих 10.000 и каже да је задовољна досадашњим одзивом грађана.

Гашићева је рекла да охрабрује податак да се враћају страни туристи, којих је више од половине у укупном броју долазака.

Она је навела да се до краја године очекује да ће Српска ове године превазићи досадашње рекорде и први пут имати милионски број регистрованих ноћења.

Kада је ријеч о припреми за изградњу ски-центра на Мањачи, она је истакла да Бањалука као највећи град увијек треба додатно улагање и унапређење понуде, а неопходно је радити и на увезивању са околним општинама – Шиповом, Мркоњић Градом, Рибником, Kнежевом и другим локалним заједницама како би туристи одмор проводили што квалитетније и остајали дуже.