БАЊА ЛУКА, 31. марта – Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић изјавила је Срни да су туристички показатељи за почетак ове године више него охрабрујући, јер је број долазака туриста у прва два мјесеца знатно већи него у истом периоду прошле године.

Гашићева је навела да је тај податак готово истовјетан са показатељима о доласцима са почетка 2020. године за коју се очекивало да буде рекордна.

– Нажалост, тада је те тенденције зауставила пандемија вируса корона, а данас смо суочени са новим изазовима које носи тренутна геополитичка и економска ситуација у свијету, а који неминовно утичу на туризам – навела је Гашићева.

Према њеним ријечима, сва претходна дешавања довела су до тога да се промијене навике туриста и да се они, у односу на период прије пандемије, сада више окрећу боравку у природи и посјети оваквим дестинацијама, а то је управо оно што Република Српска нуди.

– Ови садржаји нас чине примамљивим и туристима из региона које очекујемо и ове године. У протеклој седмици смо на сајмовима у Љубљани и Београду презентовали туристичку понуду Српске овим тржиштима – навела је Гашићева.

Она је изразила очекивање да ће тренутна збивања у Украјини ускоро бити окончана, што ће за резултат имати стабилизацију глобалног тржишта сировинама, изражавајући наду да Српску очекује добра туристичка година.